Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Herkomstplaats

Amsterdam, eerste helft zeventiende eeuw. Wie kan helpen met de herkomstplaats van twee broers (mogelijk Oostfriesland, Duitsland dus). De plaatsnaam is keer op keer onduidelijk geschreven - en ook verschillend, maar wellicht verwijst het soms naar de geografische aanduiding en soms naar de lokale kerkelijke indeling) .

De aktes zijn te zien op: https://archief.amsterdam/indexen/persons

 

Onnick Alberts otr. 1. Amsterdam 7 juli 1628 Stijntje Martens. Hij afkomstig van ‘Waddenercarspel’.

Onnick Alberts otr. 2. Amsterdam 10 juni 1637 Aaltje Anthonis. Hij is afkomstig van ‘(?W)addemerscarspel’.

Onnick Alberts Valckbaerhoff  otr. 3. Amsterdam 8 mei 1643 Catalijntje Dominicus. Hij is afkomstig van ‘(?W)arnderkaspel’ (zie afbeelding).

Broer: Meindert Alberts otr. Amsterdam 10 februari 1618 Doetje Gerbrands van Bil. Hij is afkomstig van ‘Blixtercarspel’ .

Meindert Alberts ondertrouwt 2. Amsterdam 16 november 1634 Annetje Barents. Hij is dan afkomstig van ‘(E?)ugens’

Reacties (14)

René van Weeren zei op do, 07/21/2022 - 15:35

Het Herkomstonderzoek van Simon Hart (https://assets.amsterdam.nl/publish/pages/753563/herkomstonderzoek_2.pdf) biedt helaas geen 1-op-1 treffers, maar vermeodelijk betreft het de kerkelijke gebieden (kerspels of karspels) van de plaatsen Waddens en Blexen, beide nabij de monding van de Weser in het noorden van Niedersachsen gelegen. De plaatsnaam van Meindert in de laatste inschrijving heeft wel een treffer, maar deze lijkt wat onlogisch: Eugens zou dan staan voor Eugies, een dorp in het Belgische Henegouwen. Maar wellicht is het een verbastering van een plaatsnaam die meer in de buurt ligt van de andere twee; ik heb deze echter nog niet kunnen achterhalen.

Nico van der Woude zei op do, 07/21/2022 - 16:05

Hartelijk dank voor de reactie en de suggesties. Ik ben overigens bij lezing van Meinderts 'Eugens' niet zeker van die eerste letter. Er kan dus heel iets anders uitkomen. Enfin, verder puzzelen geblazen.

Ada zei op do, 07/21/2022 - 20:34

Misschien Meijnert Albertss Weespercarspel huys timmergesel

René van Weeren zei op do, 07/21/2022 - 20:40

Dag Nico,

Ik heb naar aanleiding van je bericht nog even naar Eugens gekeken. Geen oplossing, maar ik denk wel dat je de beginletter goed gelezen hebt: als je op de betreffende pagina kijkt, zie je in de vijfde inschrijving als herkomstplaats van de aanstaande bruidegom de naam Eemden (=Embden) staan met dezelfde beginletter.

Ada zei op do, 07/21/2022 - 21:13

De beide broer ondertekenen de ondertrouwakte met hun naam en  hun beroep goutslager, huijs timmerman.

Ada zei op do, 07/21/2022 - 22:35

Ogens ligt in Zwitserland.

René van Weeren zei op vr, 07/22/2022 - 00:03

Dag Ada,

 

Dank voor je aanvulling. Met name de laatste bevestigt de herkomst uit de regio rond de monding van de Weser: hij wordt vermeld als afkomstig van Betjaerlandt, dit is Butjadingen, het grote schiereiland bij de Wesermonding in Noord-Duitsland, waar ook de plaats Waddens is gelegen. De Plaats Eugens of Ogens is nog niet direct te verklaren, een plotselinge herkomst uit Zwitserland lijkt niet logisch binnen zijn geschiedenis in te passen.

Nico van der Woude zei op vr, 07/22/2022 - 09:29

Goedemorgen mensen, van harte bedankt voor de prachtige aanvullingen en het meedenken. Geweldig. Zelf vond ik nog een Egens in Denemarken, maar dat lijkt me te ver uit de richting. Het zal Oostfriesland zijn. Enfin, ik schat dat we (dankzij jullie gewaardeerde bijdrages) een heel eind zijn gekomen - en misschien is dit het wel, zo ongeveer drie eeuwen later. Blijft natuurlijk nog de ultieme vraag: is er rond Butjadingen een boerderij of een hof genaamd Valkbaerhof (varianten uiteraard mogelijk en zelf waarschijnlijk).

René van Weeren zei op vr, 07/22/2022 - 10:32

Dag Nico, Ik vermoed dat ik een deel van de oplossing voor Eugen heb. Vermoedelijk is het een lokale naam voor een kleine plaats / locatie / gebied. Bij bestudering van de kaart kwam ik namelijk vlakbij Waddens de Oegenser Weg tegen (zie https://goo.gl/maps/98NpuLnMUyVd3TfQ7). De Oe wordt in het Duits ook gebruikt als alternatief voor Ö en uitgesproken als het Nederlandse -eu-. Het lijkt dus te gaan om een locatie Oegens vlakbij Waddens. Of daar ook een Valkbaarhof (of vergelijkbaar genaamd pand) was, weten wellicht lokale historici beter. Overigens wel opvallend: bij het googelen op Valkbaarhof blijkt dat Onnik ook betrokken is als aangeklaagde in een rechtszaak die de juridische handboeken van die tijd heeft gehaald: https://books.google.nl/books?id=asJkAAAAcAAJ&lpg=PA355&ots=sx_kRDJLEF&…

 

Nico van der Woude zei op zo, 09/11/2022 - 12:12

Hallo Ada en Rene,

 

Binnenkort lever ik de definitieve kopij in voor een artikel in het Genealogysk Jierboek.

De arme onderzoeker ploegt in eenzaamheid, maar hij doet het ook weer niet helemaal alleen. Het lijkt me passend - en beleefd - om de mensen te bedanken die hun steentje bijgedragen hebben. Kort en goed: jullie naam hoort eigenlijk bij de noten te staan.

Twee vragen: is dat wat jullie betreft in orde en hoe moet die korte vermelding er dan uit gaan zien?

Ik dacht aan zoiets (uiteraard een voorbeeld): Ik dank .... te .... voor het meedenken rond ...

 

Stuur anders even een berichtje per mail. Dank voor de reactie,

 

Nico van der Woude

René van Weeren zei op ma, 09/12/2022 - 00:31

Prima wat mij betreft :)

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.