Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Herberg 't Kestekot

Beste allen,


Onderstaande artikels handelen - vermoedelijk - allemaal over dezelfde herberg. Alleen is het voor mij nogal moeilijk te bepalen wie op welk moment precies grondeigenaar; bewoner of uitbater was. Tevens stel ik me vragen bij het tweede artikel, waarbij een advocaat nodig is om de vorige uitbater uit zijn huis te zetten? (is dit correct?) Graag wat hulp, alvast bedankt.
Onderstaande artikels:

 

Koop III. (Uit: Gazette van Brugge, 31 maart 1824)

Een huys en herberg, genaemd het Ketsekot, staende te Zandvoorde, op Plasschendaele, verpagt aen fl. 25-71 cents ’s jaers. Staet maer ingesteld op 225 guldens nederlandsch. Deze twee voorstaende koopen worden verkogt zonder gewin van instel- of wynpenningen, en staen by accumulatie nog maer op fl. 4520-00 cents nederlandsch.

 

2.            Vierden Koop (Uit: Journal de Bruges, 2 februari 1849)

Een woonhuis met Erf en Toebehoorten, diendende voor herberg genaemd het Ketsekot, zynde niet genummerd, gestaen ende gelegen ter gemeente Zandvoorde, gehugte Plasschendaele, Arrondissement Brugge, Provincie Westvlaenderen, voorhoofdende van zuid-Oosten, alwaer het heeft gelyk vloers eene ingangsdeur en vande beide kanten der zelve een kassyn voorzien van watervensters, daer boven het dak, west daer van bevind er zich noch eene ingangsdeur; in de oostgevel is er eene zoldervenster al agter, van noorden bevind er zich een aentrek diendende voor Peerdenstal met eene ingangsdeur; dit huys en peerdenstal gebouwd in steen en gedekt met pannen, al staende op eene erve groot onder bebouwden grond en plaets twee aren, zestien centiaren, bekend by plan cadastral der gemeente Zandvoorde sectie B, Nr 4, zyn paelende noord en oost aen den Dyck der Oostendsche en Nieuwpoortsche Vaerd, zuyd de straete en west aen het land van d’heer Pieter Dufossé, te Oudenbourg, en bewoond ende gebruykt door Louis Calvaerd, herbergier aldaer.

Alle welke onroerende goederen begrepen onder de vier hier vooren uitgedrukte koopen, zyn in beslag genomen ten verzoeke van mynheer Pieter Vander Ghote, voor deze groot bierbrouwer, thans Grondeigenaer, gedomicilieerd te Brugge, voor wie is aengesteld als avoué en is dienende in het voorhandig vervolg van Meester Désiré Van Caeneghem, gelicencieerden avoué, woonende te Brugge, Heylig-Geest-straete, C9, Nr 3, gepatenteerd voor 1848, Nr 331 en aengift gedaen hebbende voor het loopende jaer, op en ten laste van sieur Bonifacius Van Vyve, herbergier, woonende ter gemeente Sint-Pieters-op-den-Dyck, by proces-verbael van den Deurwaerder Joannes-Dominicus Carroen, residerende te Brugge, in daeten vierden en vijfden january 1800 negen-en-veertig, geregistreerd te Brugge, den achtsten der zelfde maend january, op het ontfangen der regten door den heer F. Van Zuylen, na geviseerd geweest te hebben den zesden januarius 1800 negen-en-veertig, door:

1. Mr. Joseph Cooreman, Burgemeester der gemeente Zandvoorde

2. Mr. Pieter De Poortere, Greffier van het vredergeregt des kanton Ghistel

3. Mr. Anselme De Crombrugghe, Burgemeester der gemeente Sint-Pieters-op-den-Dyck

 

3.            Verkooping ten gevolge van surenchère van een huis en herberg te Zandvoorde, gehugte Plasschendaele (Uit: Journal de Bruges, 27 september 1856)

De Notaris Felix Van Caillie, te Oostende resideerende, zal op Donderdag 2 october 1856 des namiddags om 3 uren, in de estaminet café de la concorde, op de Keizer-kaei te Oostende, bewoond door Pieter Beyens, en uit krachte van een vonnis verleend door de Regtbank van eersten aenleg zittende te Brugge, den 9 september 1856, overgaen tot de publieke verkooping ten gevolge van surenchère van:

Een huis diendende voor Herberg, genaemd het Ketse-Kot, met zyne ap- en dependentien, benevens 2 aren 16 centiaren bebouwde Erf en Hoving daer meegaende, gestaen en gelegen ter gemeente Zandvoorde, gehugte Plasschendaele, kadastrael bekend sectie B, nummer 4, palende van noorden aen den dyck den van Oostendschen-vaerd, van oosten aen den dyck van den Nieuwpoortschen-vaerd, van zuiden aen de straet en van westen aen het land van Pieter Dufossé.

Dees Huis, Herberge, Erf- en Hoving, zyn by proces-verbael van publieke verkooping gepasseerd voor den gezegden Notaris Van Caillie, den 6 augusty 1855, verkogt geweest door Amandus Bulcke, ontvanger der Sluisregten en herbergier te Zandvoorde, aen juffrouw Maria Theresia Assandri, weduwe van den heer Joannes-Franciscus-Julianus Duclos, rentierige en kommissionnarige in den koophandel, te Oostende, mits de principale somme van 2,400 francs, op welke eene surenchère gedaan geweest is door den heer Jean-Baptiste Devuyst, bierbrouwer en zaekwaernemer te Brugge, van 139 francs zoo dat deze beide sommen samen bedragende 2,539 francs, voor Instelprys dienen zullen en op dezelfde de verhoogen zullen geopend worden.

Opgemaekt te Oostende, den 16 september 1856

Reacties (1)

Otto Vervaart zei op wo, 01/06/2021 - 15:49

Beste Fré, de drie akten handelen over dezelfde herberg, in de tweede en derde tekst staat de kadastrale locatie vermeld. Een avoué is een procesvertegenwoordiger in hoger beroep, maar de betreffende instantie, de specifieke rechtbank wordt niet genoemd. Ik herkende niet meteen de rechtsfiguur van de surenchère, ik noem het voor de Nederlandse lezer even een overbieding van de eerder vastgestelde verkoopprijs bij een veiling van onroerend goed, waarbij men binnen een bepaalde termijn alsnog tegen de hogere prijs kan verkopen. De aankondigingen in de kranten zijn relatief beknopt, misschien zijn er relevante stukken bewaard in het archief van een van de rechtbanken in Brugge of  van de kamer van koophandel. Het lijkt er wel op dat in de tweede akte een andere herbergier de herberg gaat overnemen. Hopelijk kan ieman bij een Belgisch archief hier even naar kijken!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.