Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Help! Geboorte van een tweeling?

Beste,

De bijgevoegde afbeelding is een scan van het geboorteregister (DTB-register) van het dorp Ammerstol van het jaar 1668 te zien. Op de linkerhelft wordt Ariaeantje geboren, dochter van Teunis Dirksz.

Is er iemand die dat stukje tekst voor me kan ontcijferen? Ik ben niet goed in dit handschrift. Ik lijk hier te zien dat er een tweeling wordt geboren, klopt dat? Een transcriptie zou zeer gewaardeerd worden!

Groeten, Wouter.

Reacties (2)

René van Weeren zei op vr, 11/03/2023 - 18:03

Ariaentje - den 19 augustus het eerste kint van Teunis Dirks[en]
en Annichje Lauwen, genaempt Ariaentje
Laurus - den  26 augusti het tweede kint van 't selve# genaempt Laurus, getuy-
gen neffens de vaders Beertje Willems en[de] Neeltje
Willems Blom

Het zou kunnen dat het hier een tweeling betreft, maar de inschrijving zelf bewijst dit nog niet. Er staat namelijk geen vermelding van tweelingen (meestal daat er dan iets als 'gemelli', Latijn voor tweelingen). Er zijn een aantal opties:

- de kinderen zijn al eerder geboren, maar werden nu pas gedoopt; die optie is minder waarschijnlijk, omdat kinderen doorgaans binnen enkele dagen na de geboorte al gedoopt werden.

- er is sprake geweest van een dagenlange bevalling, waardoor het tweede kind pas later gedoopt kon worden.

- meest waarschijnlijk lijkt me dat de bevalling weliswaar lang geduurd heeft, maar het wel een tweeling betrof. Daarbij zou het eerste kind al vroeg op de dag geboren kunnen zijn, waardoor de doop al op de zondagochtend kon plaatsvinden; de geboorte van het tweede kind zou dan later die zondag na de kerkdienst hebben plaatsgevonden en daarom de week daarop zijn gedoopt.

- een andere waarschijnlijke verklaring is dat een van de kinderen te zwak was om al gedoopt te worden en daarom pas een week later gedoopt werd.

Wat voor de derde en vierde oplossing pleit is dat de dopen in deze kerk gezien de doopdatums kennelijk op de zondagen plaatsvonden: er zit vaak exact een week (of meervoud van weken) tussen opeenvolgende dopen.

-

 

Wouter de Jong zei op ma, 11/06/2023 - 14:57

Hartelijk dank, ook voor de heldere toelichting!

Gr. Wouter

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.