Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Hattischeris

In een brief van de componist Felix Mendelssohn aan een goede vriend en vakbroeder uit 1842 kom ik het woord Hatterisch tegen.

Context: De schrijver van deze brief wil wetten of de ontvanger akkoord gaat met een bepaald voorstel.

 

"Schick mir nun deinen Hattischeris, aber keine seidene Schnur, wenn ich's nicht recht gemacht habe."

 

Het woord verwijst denk ik naar een Turks begrip, een decreet van een sultan wellicht? Google biedt weinig uitkomst. Verder ben ik ook benieuwd waar het zijden koord op slaat. Kennelijk algemene kennis in de negentiende eeuw onder intellectuelen.

 

Kan iemand mij hierover meer vertellen?

Hartelijke dank,

 

Casper Bleumers

 

Reacties (4)

René van Weeren zei op ma, 10/18/2021 - 13:36

Beide verwijzen naar Turkse begrippen. Een Hattischeris is inderdaad een decreet uitgevaardigd door de sultan, in deze context uit te leggen als 'besluit'. Het seidene Schnur is een verwijzing naar het zijden snoer dat gestuurd werd naar hooggeplaatste personen die ter dood waren veroordeeld. De veroordeelde werd geacht zelf dit zijden koord om de hals te doen, waarna afgezanten van de sultan de veroordeelde bezochten en dit koord aantrokken tot de dood er op volgde; niet ongebruikelijk was het om daarna het hoofd van de veroordeelde mee terug te nemen naar de sultan als bewijs voor voltrekking van het vonnis. In deze context vraagt Mendelssohn dus niet al te streng te oordelen...

Casper Bleumers zei op ma, 10/18/2021 - 13:57

Beste René,

Wat een geweldig compleet (en snel) antwoord! Hartelijk dank daarvoor, ik kan verder met mijn vertaling. Het is wel een voetnootje waard. 

Otto Vervaart zei op ma, 10/18/2021 - 14:06

Op https://woerterbuchnetz.de/ geeft het Meyers Conversationslexikon (6e editie,1905-1909) een beknopte uitleg van het begrip, daar gespeld als Hatti-scherif. 

Casper Bleumers zei op ma, 10/18/2021 - 14:26

Hartelijk dank!

Ik ken de website, maar zat in het verkeerde woordenboek te zoeken. Boeiende materie, en dankzij jullie weer snel wat wijzer geworden!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.