Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

handtekening Bonarts

3x eenzelfde handtekening; volgens mij staat er burge(meester) Gheen Bonarts schepen; is dit juist of leest iemand iets anders?

 

Reacties (5)

René van Weeren zei op di, 09/19/2023 - 09:59

Volgens mij staat er Buerch gheen, Bonarts schepen. Het lijkt mij een aanduiding dat er geen burgemeester aanwezig was bij de ondertekening, ook het teken voor gheen lijkt daar op te duiden. Schepenen werden in dergelijke akten doorgaans ook niet met hun voornaam genoemd.

Een alternatieve verklaring zou nog zijn dat Buerch staat voor borg, iemand die borg stond voor gemaakte afspraken. Of die verklaring standhoudt, kun je controleren door de inschrijvingen te vergelijken met andere akten uit die bron.

Henry Duisters zei op di, 09/19/2023 - 11:07

ik heb nog een ander onderschrift gevonden: "testes Nijs Jan Kooken ende Gheen (?) Bonarts schepen", hier ontbreekt de "titel" bij de vorige 3 handtekeningen; en blijkt dat de voornaam wel gebruikt wordt bij de ondertekening; ik ging er van uit dat die "Z" een afkorting zou kunnen zijn van "meester"

René van Weeren zei op di, 09/19/2023 - 11:25

Kun je een scan van de volledige bladzijden plaatsen? Dat helpt vaak om te vergelijken en de context te duiden.

Henry Duisters zei op di, 09/19/2023 - 11:29

natuurlijk, bij deze

René van Weeren zei op di, 09/19/2023 - 11:51

Dat verklaart een en ander. Gheen lijkt inderdaad de voornaam. De tekst vooraan is volgens mij D'merck, verwijzend naar de handmerken van de ondertekenaars die niet konden schrijven, maar een handmerk zetten.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.