Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Gevelsteen

De eerste letter(s?) van het tweede woord (-heven) op deze gevelsteen kan ik niet lezen. Vermoedelijk rijmt het op het laatse woord: 'gheven'. Staat er 'ver', geschreven als een soort ligatuur?

Wie kan mij verder helpen?

Reacties (7)

Otto Vervaart zei op ma, 02/18/2019 - 19:19

Beste Jos, met jou lees ik verheven, er staat een afkortingsstreep dwars door de v heen. Begint de tweede regel met om of is het een heel ander woord? Waar is deze gevelsteen trouwens te vinden?

ChrisvD zei op ma, 02/18/2019 - 19:25

Godt v[er]heue[n]
can nemen
en gheuen
1608

Jos Breuring zei op ma, 02/18/2019 - 20:23

Dankjewel, Otto. Dat van die afkortingsstreep kende ik nog niet, maar het maakt het verhaal nu helder. Deze gevelsteen is te vinden aan de gevel van Haven 82 in Schoonhoven. Je andere vraag heeft Chris al beantwoord, waarvoor ook dank. Gezien de uitspraak en ter verhoging van de leesbaarheid zou ik de u's liever als 'v' schrijven in de hertaling.

Otto Vervaart zei op ma, 02/18/2019 - 21:52

Fijn om de precieze tekst nu te weten en de locatie van deze gevelsteen, bedankt! Chris geeft hier een zo letterlijk mogelijke weergave van het opschrift, dit valt weer om te zetten in een genormaliseerde versie, nu is goed te zien waar er afkortingen zijn gebruikt.

Jos Breuring zei op di, 02/19/2019 - 17:44

Dankjewel voor deze interessante link, Pauwel. Een van de daar genoemde teksten kwam ik ook tegen in het naburige Oudewater en is van iets recenter datum. Let op de kleine verschillen in de spelling.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.