Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Geesken van Voort

Met dit document kom ik een heel eind maar niet ver genoeg. Ik zou graag duidelijkheid krijgen over het eerste woord in de 2e regel. Staat er Ind. of Jud. en staat loco hier in de betekenis van vervangend? Wat is dan Munster?

Reacties (8)

Tim van de Staak zei op wo, 06/20/2018 - 12:45

Ik zou zeggen Jud, de J heeft exact dezelfde schrijfwijze als Juni.

Betreft het iets gerechterlijks ? wellicht staat het voor Jud(icis)..  Loco is inderdaad plaatsvervangend..   Uit welk archief is het afkomstig?  Lijkt me niet om de plaats Munster te gaan ?

Herman Geurts zei op wo, 06/20/2018 - 15:43

Ik denk : judicis: Valck loco Munster  wat ik uit zou leggen als : mededeling van de rechter: Valck als plaatsvervanger van Munster . Zonder iets af te weten van de plaatselijke situatie  zou ik denken dat het mischien gaat om de namen van 2 advocaten  Valck en Munster?

 

Het is duidelijk een gerechtelijk stuk waarin een vrouw genaamd Gusken? ( naam kan ik niet zo goed ontcijferen) een verklaring aflegt over het vaderschap van haar beide kinderen

Herman Geurts zei op wo, 06/20/2018 - 16:51

ps. zie nu dat je de naam Geesken al hebt gevonden

J. Kuijpers zei op do, 06/21/2018 - 07:47

Dank voor jullie reactie. In de akte die meerdere bladzijdes beslaat gaat het over de klacht van Geesken dat de verwekker van haar kinderen zijn trouwbeloften niet nakomt. Nu ik op het spoor ben gezet van Jud als afkorting van judicis kom ik via het Instituut voor de Nederlandse taal op rechtelijk. 

Otto Vervaart zei op do, 06/21/2018 - 12:52

Het lijkt me niet alleen uit nieuwsgierigheid dat Tim en Herman vragen voor welke rechtbank of gerechtshof deze zaak diende. De namen van rechters c.q. raadsheren en deperioden waarin zij actief waren laten zich mogelijk achterhalen. Vaak kreeg een raadsheer een zaak toegewezen voor onderzoek. In de reeks Procesgidsen van de Stichting Oud-Vaderlands Recht wordt de procesgang voor een aantal hoven behandeld.

J. Kuijpers zei op do, 06/21/2018 - 13:15

Dat wordt in de brieven (jaar 1699) over Geesken niet genoemd. In de adressering word de magistraat van Groeningen, en de burgermeester, schepenen en raad van de stad Zutphen genoemd. Wel ben ik in eerdere brieven de naam Munster tegen gekomen als raad van het Hof van Gelderland.

Otto Vervaart zei op vr, 06/22/2018 - 10:15

Voor het Hof van Gelre enZutphen verschijnt er dit jaar een procesgids van de hand van F. Keverling Buisman. In een register op de raadsbesluiten van de stad Zutphen [http://www.regionaalarchiefzutphen.nl/, Regionaal Archief Zutphen, Inventaris Oud-Archief van de stad Zutphen, nr. 112, 1661-1700], kom ik deze heer Munster tegen als raadsheer. Het helpt echt als men aangeeft in welk archieffonds en bij welke archiefdienst het stuk of de stukken zich bevinden waarover men hier vragen stelt, bij de beantwoording is dat ook gebruikelijk en praktisch.

J. Kuijpers zei op vr, 06/22/2018 - 10:22

Dank, ik zal er aan denken.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.