Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Gebouwen of bomen

Goedemorgen,

 

In een akte uit 1613 staat een aantal keer iets over wat ik in eerste instantie transcribeerde als 'geboembtes' of 'geboembtens'. Wat klinkt als bomen, maar in de context zou gebouwen veel logischer zijn. Heeft iemand een beter idee van wat hier daadwerkelijk staat? De begeleidende tekst luidt:

 

nabuir landen gelick, mit ook alle 'geboembtens' geens uthgesondert, soo enichzints up den gehailes heerdt sint staende enz.

 

Alvast bedankt!

Reacties (5)

Otto Vervaart zei op di, 09/28/2021 - 12:45

Beste Sander, ik lees hier geboembten. Bij het trefwoord geboomte in de historische woordenboeken voor het Nederlands die je via https://gtb.ivdnt.org/search kunt raadplegen zie ik deze spellingsvariant niet, maar de context maakt duidelijk dat het inderdaad om dit woord gaat, dat heb je goed gezien.

Sander zei op wo, 09/29/2021 - 10:35

Dank Otto! Opvallend dat ze bomen zo specifiek meenemen.

René van Weeren zei op wo, 09/29/2021 - 20:59

Dag Sander,

Wat betreft gebruik klopt dat wel. Het hangt er af van wat voor bomen het zijn, maar als het bijvoorbeeld fruitbomen zijn, levert dat uiteraard ook oogst en dus inkomsten op. Daarnaast waren bomen levering van hout en twijgen, als brandstof of als bouwstof (bijvoorbeeld wilgentenen voor mandenmakers).

Sander zei op wo, 09/29/2021 - 22:05

Dag Otto,

 

Zeker! Bomen waren natuurlijk (economisch) veel waardevoller dan nu. Ik was ze alleen nog niet eerder tegengekomen in vergelijkbare akten, ook niet over hetzelfde stuk land, daar zijn wat meer akten van, maar dan een paar jaar eerder of later. Blijkbaar hebben ze hier in deze verkoop specifiek de bomen toch even willen benadrukken, of het was gebruik voor de opsteller van de akte. Helaas niet meer informatie over wat voor bomen of waar ze dan stonden... In ieder geval stonden ze ergens!

Sander zei op wo, 09/29/2021 - 22:06

Rene* excuus :)

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.