Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Franse geboorteakte

Wie kan mij helpen met een complete vertaling van deze geboorteakte. 

... en wellicht helpen met de volgende veronderstelling:

Adam Wilhelmus (1783) gaat in 1810 in franse dienst (02-11-1810 123e Regiment Infanterie van Linie ) ->  stamboek. Zijn zoon Willem Wilhelmus wordt op 30-04-1811 in Boulogne-sur-Mer geboren en woont 5 jaar (bevolkingsreg.) later weer bij zijn opa (Willem Wilhelmus) in Maastricht. De bijgevoegde akte die ik heb gevonden is een geboorteakte (21-04-1811) uit Boulogne van een Jean Guillaume (vader heet Jean Wilhelm). Een broer van Adam heet Jean Wilhelmus. Mijn veronderstelling is dat Adam reeds vertrokken is als militair (Rusland?) en zijn broer zijn neefje aangeeft en vervolgens meeneemt naar Maastricht.

Reacties (20)

JWK zei op za, 12/28/2019 - 00:18

Ik lees er in:

 

"Jean Wilhelm – Grenadier au 123e Regt D’infanterie de ligne en garnison [a cette place?]

lequi nous à presenté un enfant du sexe masculin né le jour d’hier a cinq heure du soir de lui declarant et de Anne Wilselm son epouse"

 

Jean Guillaume, zoon van Jean Wilhelm en Anne Wilselm[of Wilsolm?].

JWK zei op za, 12/28/2019 - 00:58

Ah, ik zag dat je de "complete" transcriptie wil hebben.

Nou die zou ik ook wel willen hebben!  ;-)

 

Hier een aanzetje:

{….] cent onze et leVingt un avril quatre heure après midi, par devant

nous alexandre [gontran?] Lorynios adjoue faisane pour […. …. …. ...]

les function d’officer public [d’etat?] de la ville de Boulogne Sur

Mer, département de pas de Calais est compare le Sr Jean Wilhelm -

Grenadier au 123e Regt D’infantertie de ligne en garnison [a cette place?]

lequi nous a presenté un enfant du sexe masculin né le jour d’hier

a cinq heure du soir de lui declarant er de Anne Wilselm son epouse

et au quel enfant Y declare donner le prénom de Jean Guillaume

 

La dites déclaration et présentation faite au présence de Sr Louis

Gaucher tailleur e a cette ville agé de trente ans et Pierre Daigusson […]

[….] Boulogne agé de quarante ans Tous deux voisins de de l’[acconchié?]

et [a le pers] signé le présent […. …. …], les temoins

loyaux dit [….] savoir faire./. et avant de signer le [pare] a dit […]

savoir faire ./.”

 

Komen vast nog wijzigingen/aanvullingen/verbeteringen op.

Helena zei op za, 12/28/2019 - 01:28

Prima aanzetje JWK!.  Het belangrijkste heb je genoteerd en het andere is zoals je in alle aktes zult aantreffen.

 

[ l'an ] cent onze et leVingt un avril quatre heure après midi, par devant

 

In het jaar 1811 op 21 april 1811 verscheen voor ons, Alexandre.. etc... de Heer Jean Wilhelm, grenadier in het 123e regt. de ligne, momenteel in garnizoen ter plaatse.  Hij presenteert het kind van het mnl. geslacht en verklaart dat het kind gisteren om vijf uur in de avond geboren is van hem en van zijn echtgenote Anne Wilselm en het kind de naam te willen geven van  Jean Guillaume.  [ dus geboren op 20 april 1811]. 

Geen sprake van een vader die Adam zou heten. 

Men kan zich vergist hebben (aangever en/of ambtenaar van de burg. stand).  Na zien te gaan wie er met een Anne gehuwd was want er is wel sprake van een épouse = echtgenote.  (wie dat ook maar goed kon controleren op juistheid in die roerige jaren..)

 

Echter, enige anderen met de voornaam Jean en verder bijna-achternaamgenoten op dat moment in dienst van ditzelfde regiment.

Zie:  http://www.archieven.nl/mi/2231/?mistart=40&mivast=2231&mizig=364&miadt…

Helena zei op za, 12/28/2019 - 02:02

Vergat een deel van het jaar, maar zal toch wel duidelijk zijn geweest.

[l'an dix huit ] cent onze et leVingt un avril ...etc. etc.

Helena zei op za, 12/28/2019 - 03:50

Zie nu wel waar je vraag vandaan komt.  Bij huwelijk van Willem Wilhelmus in 1843 in Maastricht:  Genoteerd dat de bruidegom geboren zou zijn in Boulogne in Frankrijk, dat zijn vader Adam Wilhelmus was en moeder onbekend en dat er verder van zijn ouders niets meer bekend is waar ze gebleven zijn en waar overleden.

Tja, dan valt er alleen af te gaan op de paar 'waarheden' (?) die je dan wel bekend zijn, zijn ca. leeftijd, zijn geboorteplaats die toch wel ooit genoemd zal zijn in de familie, zijn achternaam.  Broer Johan/ Jean was al gehuwd in 1803 in Maastricht.  Misschien heeft de ambtenaar in Boulogne zich vergist in de voornaam ofwel heeft de vader zelf een incorrecte naam opgegeven?  Misschien valt er in Boulogne nog wel een en ander na te gaan?

Hugo Wilhelmus zei op za, 12/28/2019 - 17:48

Allereerst bedankt Helena en JWK voor de snelle reactie, super!!!

In het 123e zitten nog wel een aantal jean willems(en), dus die ga ik maar eens verder onderzoeken om e.e.a. uit te sluiten. Ik vind echter geen Jean Wilhelm in het 123e.

 

Blijf het toch vreemd vinden dat zoon Willem vanuit Boulogne 5 jaar later weer in Maastricht woont. Wellicht heeft Adam zijn zoon meegenomen en 'afgeleverd'. Heb in een stamboek bij het nationaalarchief nog gevonden dat Adam op 10-12-1812 tijd van dienst expireerd = aflopen van dienst, diensteindiging .. wellicht is dat zijn overlijdensdatum. (12-1812 is ook het einde van de franse campagne in rusland).

 

Verder vallen de geboortedatum van de akte en zijn geboortedatum wel (bijna) samen. Heb in Boulogne-sur-Mer in de registers verder (nog) geen aanwijzigingen kunnen vinden.

JWK zei op za, 12/28/2019 - 18:31

Jean Wilhelmus zat bij de "Train des équipages de la garde":

 

Hugo Wilhelmus zei op za, 12/28/2019 - 18:39

Klopt inderdaad, maar alleen tussen 13-10-1813 en 1-4-1814 (Gedeserteerd). In Maastricht heb ik hem een flink aantal keren als getuige bij een overlijden (13x tussen 1803 en 1815). Hij is dus maar kort in franse dienst geweest.

Hugo Wilhelmus zei op za, 12/28/2019 - 22:33

... en verder vind ik deze akte in Boulogne (maart 1810) van een vondeling die Guillaume (Willem) heet ....

Hugo Wilhelmus zei op zo, 12/29/2019 - 00:05

En dan ga ik het nog gekker maken. Het oudste zuster van Jean heet Anna Christina Wilhelmus ... wellicht is dit Anna Wilselm? Broer en Zus geven neef aan en nemen hem mee terug naar Maastricht ... wellicht iets te veel fantasie :-)

JWK zei op zo, 12/29/2019 - 00:30

Bij een tweede ronde lees ik toch "Anne Wilhelm".

 

Nou was Jean Wilhelm getrouwd met een Anna/Anne Staehl/Staal, dus wellicht wordt met "Anne Wilhelm" bedoeld "Anna/Anne Stael/Staal"? In Engeland "verliezen" vrouwen hun achternaam als ze trouwen, weet niet hoe dat zat/zit in Frankrijk.

 

Jean Guillaume (aka Jan Willem = mijn naam) past wel mooi in het rijtje kinderen van Jean en Anna/Anne geboren in Maastricht in 1809 en 1812 (via www.allelimburgers.nl ).

 

Ik heb ook zo direct niet een oplossing, maar wèl èrg interessant!

Misschien is de vrouw van Adam overleden kort na Willem's geboorte, en Adam moest op campagne. Dus broer Jean neemt de baby mee naar Maastricht?

 

Hugo Wilhelmus zei op zo, 12/29/2019 - 12:27

Aan die laatste link heb ik inderdaad nog niet eens gedacht, dat Anna Wilhelm wel eens zijn vrouw zou kunnen zijn .... voornaam in aktes is overigens maria ...

Helena zei op zo, 12/29/2019 - 23:57

Alhoewel dit verder meer een vraag is voor het andere forum..toch maar even hier verder.    Valt me op dat de achternaam Wilhelm (en variant) rond die jaren nauwelijks te vinden valt in de 'tables décennales des naissances, mariages et décès' [ an XI - 1812] van Bouologne-sur-Mer.  Wat geboorten aangaat is Jean Guillaume Wilhelm [ Jan Willem Wilhelm] , geboren op 20 april 1811,  de enige die in aanmerking komt.  Mogelijk werd in later leven alleen zijn tweede voornaam gebezigd.   Geen huwelijk gevonden van een vermeende vader Adam Wilhelmus in deze tabellen.  Ook niet van een Jean Wilhelm met een Anne...   --   Het enige houvast in deze geboorteaangifte is het feit dat de vader (?) aangaf grenadier te zijn in het 123e regt. de ligne <<  dat laatste stemt overeen met Adam Wilhelmus.   Was dat regiment op dat moment nog in garnizoen?  Vind je nog anderen van dit regniment rond die jaren, stemmen de namen overeen met die in stamboeken?  Waarom een Jean aangifte deed en zei de vader te zijn...zal een raadsel blijven.   Mogelijk was het Adam, maar was hij beter bekend als Jean?  Ofwel schoof hij zo de 'verantwoording' in de schoenen van zijn oudere broer Jean?  --    Het andere houvast is natuurlijk die notering in Volkstelling van ca. 1816?  Waar dan een Willem Wilhelmus genoteerd moet staan als geboren in Boulogne op 30 april 1811?  [Is deze Volkstelling online in te zien?]   Daar zal wel een kern van waarheid in schuilen, zoiets verzin je niet zo maar.  Hoe dit kind dan in Maastricht bij grootvader Willem Wilhelmus terecht is gekomen blijft de vraag. Staat er overigens bij dat hij de kleinzoon was?    Kan door de biologische moeder daar 'achtergelaten' zijn i.p.v. dat bijv. een oom het kind in Boulogne opgehaald heeft.  Of heeft Adam het kind daar afgegeven en is hij daarna op campagne gemoeten?   Roerige tijden...   --   Het ander gegeven is  dat huwelijk in 1843 in Maastricht.  Willem Wilhelmus, dagloner, 31 jaar oud, vermeende geboorteplaats Boulogne in Franrijk, vader Adam Wilhelmus en naam van moeder onbekend.  Jammergenoeg kon er ook geen akte van bekendheid overlegd worden (waarom niet? hij woonde toch al vanaf ca. 1816 (of eerder) in Maastricht? ) anders had je daar soms nog wat houvast aan.   Verder vreemd dat de getuigen bij dat huwelijk in 1843 geen familieleden zijn (bijv. neven?).     Zijn moeder zal niet  Anne Marie / Maria Stael zijn geweest, want zij overleed pas in 1845 in Maastricht en zal hem mogelijk wel bekend zijn geweest?  De naam van Adam  zal wel eens genoemd zijn toen hij dan bij zijn (vermeende?) grootvader in Maastricht gewoond zal hebben.   Bij overlijden in 1854 werd genoteerd dat hij 43 jaar oud was en naam van zijn vader als Adam Wilhelmus.    In elk gegeven kan wel een deel van de waarheid schuilen. 

Helena zei op ma, 12/30/2019 - 04:03

In de memorie van successie van Maria Stael (overleden in 1845) worden ook alleen haar vier kinderen genoemd uit huwelijk met Jan Wilhelmus:  Willem Wilhelmus, Martinus Wilhelmus, Barthel Wilhelmus en Catharina Wilhelmus (gehuwd met Jan Eerens).  Uit tweede huwelijk geen kinderen.  Zie memorie van aangifte via FS:  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSY6-P37S-4?i=1173&cat…

Hugo Wilhelmus zei op di, 12/31/2019 - 10:34

Dank voor het meedenken Helena, het is in ieder geval een apart verhaal. Bij het nationaalarchief in Den Haag heb ik in ieder geval nog wel wat extra leuke info gevonden over Adam:

 

06-10-1802 gediend bij de Pruyschen regiment van Schenk als fuselier("geweerschutter"

https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Schenck&nbsp;                  .
06-10-1806 krijgsgevangenen door de franschen bij Erfurt
10-12-1806 gediend bij het 3e bataljon, 2e regiment Jagers als Jager
01-04-1807 gediend in het 6de Regiment Infanterie van Linie holland
02-11-1810 gediend 123e Regiment Infanterie van Linie / grenadier in 1e, 4e en 2e
10-12-1812 tijd van dienst expireerd
 expiratie (van dienst) = aflopen van dienst, diensteindiging

 

Dat laatste zal wel de overlijdensdatum zijn aangezien Adam richting Rusland is gegaan en rond die datum Napoleon terugkeerde van Campagne in Moskou.

 

Wellicht valt er nog wat te vinden over Adam bij de andere regimenten waar hij diende .....

Hugo Wilhelmus zei op di, 12/31/2019 - 10:37

Overigens v.w.b. het 123e regiment in garnizoen, dat lag volgens bronnen in de buurt van St. Omer. Wellicht dat in plaatsen rond St. Omer/Boulogne nog trouw- of geboorteaktes zijn te vinden.

Helena zei op di, 12/31/2019 - 10:42

Interessante zoektocht.

Hugo Wilhelmus zei op zo, 01/24/2021 - 23:25

hallo patrick. Jazekers nog steeds. Neem anders even contact op via een pb. naar hwilhelmus@gmail.com

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.