Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Familie Kerfbijl in Amsterdam

Bij het volgen van het spoor naar mijn voorouders kom ik terecht bij een Nicolaes Kerfbijl, die op 25 okt 1669 in Amsterdam trouwde (zie bijlage ondertrouw) met Angneta van Keijssel. Maar wie was zijn familie en die van zijn vrouw? Er wordt een voogd van hem en een woonplaats van haar genoemd maar ik kan het niet ontcijferen. Ik vind bij anderen dat zij uit Recife Brazilië zou zijn - zie het niet. Wie helpt?

Reacties (9)

Pauwel zei op zo, 01/13/2019 - 11:10

Arent Janse Verlaan

Pauwel zei op zo, 01/13/2019 - 11:16

Ik lees Agnita en Agnieta.

Herman Geurts zei op zo, 01/13/2019 - 17:37

En de adressen :

Binnenamstel en Geldersekaij

Petra Noomen zei op za, 10/31/2020 - 23:37

Er was ook een houtzaagmolen De Kerfbijl van Jan Thijsz Noomen, houtkoopman. Zijn houtmolen was heel klein en had de bijnaam Eendenhok. Deze stond tussen de andere grote houtzaagmolens. De naam van deze molen lijkt een verwijzing naar het verhaal van de familie Kerfbijl en de Cromhouthuizen. Zij waren nakomelingen van Jan Kerfbijl uit Langendijk (bij Alkmaar).

Petra Noomen zei op za, 10/31/2020 - 23:50

Overigens waren Noomen en Kerfbijl geen famiie van elkaar, voor zover bekend. Wellicht heeft de familie Noomen wel door hen gezaagd hout verkocht aan de familie Kerfbijl. Ze hadden nog meer houtzaagmolens, waaronder een hele grote (Bijvoorbeeld later de IJpenboom). 

Jane zei op zo, 11/01/2020 - 08:12

Bedankt allemaal.

Geweldig om alle reacties te verwerken. Inmiddels staat er ook weer meer van de archieven van Amsterdam online, dus ik kan het spoor verder terug vinden. De naam Kerfbijl: ik heb begrepen dat de familie deze naam ging voeren omdat zij in de houthandel zaten en een schildje met de afbeelding van een kerfbijl als aanduiding daarvoor op een huis aan de gracht hadden aangebracht. Moet nog eens nagaan hoe zich dat verhoudt tot de molen de Kerfbijl; ook qua tijd.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.