Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

E, L en N.

In de resoluties van de Staten Generaal komt regelmatig een verwijzing naar personen voor.

Zoals 'haere E.' voor 'hare Edelen'. Voor verwijzing naar een graaf, wordt de 'L' gebruikt. Bij een andere gelegenheid gebruikt men de 'N'. (zie bijgevoegde afbeelding).

Wie weet waarvoor de letters L. en N. bij deze verwijzingen staan.

Reacties (3)

Otto Vervaart zei op do, 10/01/2020 - 09:49

Beste Jan Paul, allereerst heb ik gekeken naar de online versie van de eerdere editie van deze resoluties op http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/statengeneraal . Het gaat in die editie echrer om samenvattingen. Komt dit uit 1610 zoals jouw afbeelding aangeeft, van welke datum precies? Maes was advocaat-fiscaal van de Raad van Brabant in Brussel, hij vertegenwoordigde de aartshertog. Het is ook echt een N.niet de M van Majesteit. Misschien kun je nog een voorbeeld uploaden.

Jan Paul van der Spek zei op do, 10/01/2020 - 11:26

Hartelijk dank voor de reactie. Ik heb een schermafdruk gemaakt (2 december 1610) waarin de 'N' eveneens voorkomt. Een sappig stukje over een gevangen kapitein en een verkouden ambassadeur waaruit m.i. blijkt dat de verwijzing 'N' slaat op ambassadeur Russy. Moeten we voor de N niet in de richting van 'nobele' zoeken of zo iets?

Otto Vervaart zei op do, 10/01/2020 - 17:04

Beste Jan Paul, dank je wel voor de scan, je zoekt het volgens mij in de goede richting! Ik heb het even vergeleken met de samenvatting in de oude editie van de resoluties (Nieuwe Reeks, dl. 1, 1610-1612, p. 268, nr. 1532), online op http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/statengeneraal/ . Afgevaardigde Magnus doet een verklaring namens ambassadeur Russy. In de scan vanaf de gekleurde regel: doordien dat N. overmits desselfs vercoutheyt jegenwoordich niet en can ter vergadering gecompareren, vermogens den last die hij daertoe heeft van den coninginne (etc. etc.) . Het zal beslist iets als Nobele zijn, dit lijkt me een kwestie van een aantal gevallen met deze afkorting vergelijken, voorleggen aan de coördinator van dit Vele Handen / Transkribusproject, en wellicht de oplossing hier ook weer delen.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.