Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Duitse afkortingen 17e eeuw

Ik ben op zoek naar een overzicht van afkortingen die in de 17e eeuw in het Duits gebruikt werden. Kent iemand een dergelijk overzicht?

(Ik zoek dus geen Nederlandse of Latijnse afkortingen en specifiek voor de 17e eeuw)

 

groet,

Robert

Reacties (4)

Otto Vervaart zei op wo, 05/19/2021 - 09:50

Beste Robert, voor vroegmoderne Duitse afkortingen is er zowel in druk als online een tekort aan hulmiddelen, constateert men op de blog Aktenkunde waar je een overzicht kunt vinden van gedrukte werken, 'Hilfsmittel der Aktenkunde', https://aktenkunde.hypotheses.org/1394 . Van de daar genoemde werken is een inleiding op archiefonderzoek en paleografie ook online te vinden als PDF: Hans Wilhelm Eckardt, Gabriele Stüber en Thomas Trumpp, “Thun kund und zu wissen jedermänniglich”. Paläographie – Archivalische Textsorten – Aktenkunde (Keulen 1999, Archivhefte, 32;) online bij Archive im Rheinland, https://afz.lvr.de/media/archive_im_rheinland/publikationen/archivhefte…;. Op de pagina's 42 tot en met 53 staat een behoorlijke hoeveelheid afkortingen.

herman zei op wo, 05/19/2021 - 19:45

@Robert: Als je bij de 2e link de tekens achter pdf weghaalt, dan werkt het wel (in ieder geval  bij mij) Dus eerst op de link klikken en dan met backspace de laatste tekens verwijderen

Robert Keurntjes zei op wo, 05/19/2021 - 20:43

bedankt Herman

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.