Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Door de jury met de tweede prijs bekroond én door het publiek met de derde prijs! 'Wat staat daer?' twee keer op het erepodium van de Geschiedenis Online Prijs

'Wat staat daer?', de online oefentool om spelenderwijs oude handschriften te leren lezen, heeft maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept voor de Geschiedenis Online Prijs 2017. De winnaars van deze tweejaarlijkse prijs voor de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app werden gisteren bekend gemaakt door de jury, voorgezeten door historicus Ad van Liempt, tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Uit het juryrapport
'Wat staat daer?' is door de jury met de tweede prijs beloond. "De jury was onder de indruk van het nut en de doelmatigheid van deze website, die enkel tot doel heeft om mensen te helpen. De website, die een initiatief is van drie Brabantse archiefinstellingen, is functioneel, overzichtelijk en simpel gehouden. Hij zit technisch en didactisch goed in elkaar. De combinatie van oefeningen en een forum maakt dat deze website voor zowel prille beginners als gevorderde paleografen een nuttig stuk gereedschap is. (...) Hoe serieus Wat staat daer? ook is, de oefeningen hebben een puzzel- en spelelement in zich waardoor de gebruiker wordt uitgenodigd om verder te oefenen. Daarmee is het naast een bijzonder functionele, vooral ook een leuke website."

De winnaar van de juryprijs is 'Odilia’s Dagboek', een website over het dagelijks leven van de gewone vrouw in de 17de eeuw.

Publieksprijs
Naast deze juryprijs kon ook het publiek de afgelopen weken stemmen op hun favoriete website of app. De site 'Oud Winterswijk', een website voor alle bewoners en oud-bewoners van Winterswijk, haalde de meeste stemmen binnen en heeft daarmee de publieksprijs gewonnen. Onze website 'Wat staat daer?' is er met de derde prijs vandoor gegaan. Aan de publieksprijs is een geldbedrag verbonden, dat voor de verdere doorontwikkeling van 'Wat staat daer?' wordt ingezet.

De makers van 'Wat staat daer?', Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), zijn erg blij met deze twee waarderingsprijzen door de jury én het publiek! Christian van der Ven van het BHIC namens de initiatiefnemers over het winnen van de twee prijzen: "Het is uniek dat we zo'n prachtig rapport van de jury mee naar huis krijgen, naast zoveel enthousiaste reacties van gebruikers, dat voelt als twee grote veren op onze hoed. Deze beide prijzen laten zien dat oude teksten in archieven niet alleen leerzaam en belangrijk zijn, maar ook gewoon heel erg leuk en boeiend. Een enorme stimulans om door te blijven werken aan deze bijzondere website."

In totaal zijn er bijna 170 websites en apps die meedongen naar de jury- en publieksprijs. De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van De Ree Archiefsystemen en de Koninklijke Bibliotheek. Het volledige juryrapport kan hier gedownload worden.

Bedankt!
Het team van 'Wat staat daer?' wil zijn technische partners graag bedanken: Play! Interaction Design voor technische realisatie van de site en Studiobureau Tween voor layout en styling. Verder natuurlijk iedereen die een stem heeft uitgebracht op 'Wat staat daer?'

Reacties (9)

Van Rietvelde Johan zei op vr, 02/17/2017 - 16:45

Hartelijk gefeliciteerd !
Ik kan me alleen maar aansluiten bij de motivatie van de jury.
Bij de volgende gelegenheid gaan we voor de hoofdprijs.

Johan

beheerder Christian van der Ven zei op zo, 02/19/2017 - 09:21

@Johan: Bedankt voor je support!

Dirk Claessens zei op zo, 02/19/2017 - 17:16

Gefeliciteerd, en doe zo voort!

mvg - Dirk

Wilbert Linders zei op ma, 02/27/2017 - 22:26

Geweldig, terecht. Blij dat ik op jullie heb gestemd.

beheerder Christian van der Ven zei op di, 02/28/2017 - 08:17

@Dirk: Bedankt, zullen we doen!

@Wilbert: Wij zijn ook blij dat je op ons hebt gestemd :-) bedankt!

Frank Klerkx zei op wo, 03/01/2017 - 20:22

Van harte gefeliciteerd, en nog veel inspiratie gewenst

beheerder Christian van der Ven zei op do, 03/02/2017 - 08:22

@Frank: Bedankt! En help ons gerust aan extra inspiratie hoor, daar kunnen we niet genoeg van hebben :-)

Willie Damen van de Mosselaer zei op do, 03/02/2017 - 08:45

Honderd keer vroeg ik me af wat staat daar in de schepenregisters.
Dank zij 'Wat staat daer', kan ik en velen nu lezen wat er staat.

beheerder Christian van der Ven zei op do, 03/02/2017 - 08:47

@Willie: Goed om te horen! Daar doen we het voor.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.