Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Dezelfde handtekening

Wat denken jullie: zijn deze handtekeningen van een en dezelfde persoon? Er zit een tijdspanne van 10 jaar tussen de documenten waarop deze handtekeningen zijn gevonden.

Reacties (5)

beheerder Joyce Pennings zei op di, 11/13/2018 - 10:52

Beste Karen,

We lezen wel dezelfde naam hierin terug, maar of het dezelfde persoon is, is maar de vraag. Heb je nog meer context waaruit je dit zou kunnen afleiden?

J. van der Linden zei op di, 11/13/2018 - 15:27

Het is dezelfde persoon, kijk maar hoe hij de letters schrijft. Dezelfde halen en krullen.

 

Archimboldo zei op di, 11/13/2018 - 16:43

Een historicus twijfelt natuurlijk onmiddellijk want 10 jaar is wel veel. Als ik mijn eigen handschrift bekijk, verandert die handtekening ook wel op een aantal punten. Ik ben geen grafoloog, maar meen toch wel duidelijke overeenkomsten te zien tussen beide: het startpunt van de W, de richting van elk der lijnen van de W, de hoekjes onderaan de I en de eerste L, de onderkant van de tweede L en de plaats waar de tweede L uitmondt in de E.

Een onzinnige grafologische schatting: scribent is jonger dan 60 jaar bij eerste handtekening en ouder dan 60 bij de tweede.

Otto Vervaart zei op di, 11/13/2018 - 17:44

Soms dragen meerdere leden van een gezin dezelfde voornaam, zijn er neven en nichten met dezelfde naam, of kinderen krijgen de naam van een overleden kind. Met de vraag om informatie over de context gaat het erom dat het minstens twee keer onmiskenbaar om dezelfde persoon gaat, iets dat uitmaakt voor de betrouwbaarheid van genealogisch en ander onderzoek. Overigens zie ik ook flinke overeenkomsten bij de twee handtekeningen, maar op zich leert/leerde een hele schoolklas van dezelfde jaargang op dezelfde wijze schrijven.

Otto Vervaart zei op do, 11/15/2018 - 09:46

Misschien maakte ik me niet helemaal duidelijk: als je al twee keer zou zien wie de ouders zijn van deze Willem, of als hij bijvoorbeeld twee keer in hetzelfde beroep of op hetzelfde adres voorkomt, wordt het veel waarschijnlijker dat het steeds dezelfde Willem is. Een wat grotere uitsnede van de stukken die we hier zien bzou al helpen. Iets meer tekst rondom een moelijk te lezen passage is altijd handig, een detailopname van de lastige woorden is dan een aanvulling.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.