Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Deense doop

Beste allen,

 

Ik probeer deze doopakte uit een Deens kerkboek uit 1668 te transcriberen. Het gaat hier om een kind dat Anne Marie (Franciscus) heet. De moeder heet Anne Christensdatter, maar de vader is waarschijnlijk Nederlands. Wie kan er voor mij een poging wagen? Heel veel dank.

 

Groeten,

Elsa

Reacties (10)

Maurice zei op di, 04/13/2021 - 08:02

De enige naam die ik kan lezen is Franciscus Breijer (?)

Billy zei op di, 04/13/2021 - 14:06

Misschien eens iemand vragen die Deens spreekt? Deens forum?

Als je een woord ként, is het makkelijker te hérkennen. Dus iemand die de taal kent, zal wellicht meer kunnen ontcijferen.

René van Weeren zei op di, 04/13/2021 - 19:08

Ik kom er nog niet volledig uit, maar ik heb de indruk dat het hier om een verklaring gaat van Anna Christiandoatter, die verklaart dat eerder een dochter van haar elders (Hamburg?) Katholiek is gedoopt met de naam Anne Marie en dat de vader van dit kind (Barnefader) een persoon met de naam (en Person mid noffn) Franciscus Beijer was. Er speelt echter nog een manspersoon een rol, nl. en Hollander mid noffn (een Hollander met de naam) Ruebert Lehus/Lohus. Welke rol deze speelt, is mij nog niet duidelijk.

 

Elsa zei op di, 04/13/2021 - 20:14

Beste allen,

 

Hartelijk dank voor jullie reacties. René, jouw opmerking sluit goed aan bij het feit dat deze akte uit een doopboek komt voor buitenechtelijke kinderen. In dit boek worden deze kinderen aangenomen door de kerk en de absolutie gegeven. Ruebert Lehus/Lohus zou dus een getuige kunnen zijn. Misschien dat dit gegeven helpt bij de verdere ontrafeling van dit document. 

 

Groeten,

Elsa

nanny schmit zei op di, 04/13/2021 - 21:34

Ik weet het niet heel zeker maar volgens mij staat er dat bij de doop in Hamburg vermeld is dat de vader een persoon is met de naam Franciscus Breijer maar dat zij nu bekent dat het een jonge man is een hollander met de naam Ruebert enz.( bekiender hun at det vaar en ung karle en hollender med naffn ...)

Andreas zei op di, 04/13/2021 - 21:37

Elsa,

heb je eventueel een link naar dit doopboek?

Elsa zei op di, 04/13/2021 - 21:52

Linkje hieronder. Digitale pagina 73/158 (bovenaan invullen, als het niet al staat ingevuld). Ik vraag me af of er in de Nikolai Kirke een tweede, lutherse, doop plaatsvond, aangezien Franciscus Breijer waarschijnlijk katholiek was? In de periode was de Sankt Nikolai in Kopenhagen inmiddels niet meer katholiek. 

 

http://ao.salldata.dk/vis1.php?side=73&bsid=156085&kb=K%C3%B8benhavn+am…

 

Groeten,

Elsa

Andreas zei op vr, 04/16/2021 - 21:23

Ik heb het uittreksel gepost op een Deens forum. Wat betreft de inhoud waren de suggesties van hier boven waardevol.

De transcriptie is als volgt:

Anne Christensdaatter, besoffuit i Diure-
haffuen, Barnet døbt i Hamburg aff
Dronningens aff Sværigs den Catholske
Præst oc kaldet Anne Marie. Samme tid
bleff udlagt till Barnefader en Person
ved Naffn Franciscus Breyer  Men
der hun skulle sidde Skrifft bekiende
hun at det vaar en ung Karll, en Hol-
lender ved Naffn Rubert Leher
som hon ey viste huor være skulle.

 

Vertaling:

Anne Christensdaatter, bezwangerd (letterlijk:bevrucht) in Dyrehaven (plek ten noorden van Kopenhagen).
Het kind werd gedoopt in Hamburg door een Katholiek priester (er wordt verwezen naar de Zweedse Koningin Christina, die in 1652 haar Lutherse geloof opgaf en katholiek werd), en kreeg de naam Anne Marie.
Toen (bij doop in Hamburg) werd als vermeende vader Franciscus Breyer opgegeven. Maar later bekende ze dat het een jongeman uit Holland was, genaamd Rubert Leher. Ze wist niet waar hij op dit ogenblik was.

René van Weeren zei op vr, 04/16/2021 - 22:36

Hi Andreas, wat een mooie oplossing. Ik had via google al dronningen als koningin gevonden, maar wist niet hoe ik dat in de context kon plaatsen... :)

Elsa zei op vr, 04/16/2021 - 23:08

Beste allen,

 

Zoals René aangeeft inderdaad een prachtige oplossing! Veel dank Andreas voor de moeite die je genomen hebt om een Deens forum raad te plegen. Erg interessant. Een nieuwe vraag die meteen opkomt is waar 'Dyrehaven' naar kan verwijzen. Het eerste waar ik dan meteen aan denk is het bekende Deense koninklijke jachtgebied, Jaegersborg Dyrehave, ten noorden van Kopenhagen. Wordt vervolgd.

 

Hartelijk bedankt voor het meedenken, iedereen.

 

Elsa 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.