Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

In de marge

Begin 1658 transporteerden de echtgenoten van drie zussen, Neeltken, Jeneken en Geerken, kinderen van Jan Dirckss en Lijntken Lauwerenssen een huis, hof en boomgaard.
Na de hele "inleiding" waarin alle betrokken eerste comparanten worden genoemd, staat er een merkje na de naam van Lijntken Lauwerenssen, met een bijbehorende aantekening in de marge.

Ik ben zelf al een tijdje aan het puzzelen, maar kom er niet echt uit.
Tot nu toe lijkt het op:

de ....('voorschreven') comparanten
door d' o.....lijden
in qualets als voir
door thouisken
becke..s aen be-
qtormen

Uit een andere akte blijkt dat een Tuentken Backers mogelijk hun oma is via moederszijde, dus ik wil heel erg graag weten wat er precies staat.

Alvast bedankt voor het meepuzzelen!

Reacties (2)

Herman Geurts zei op di, 11/28/2017 - 17:31

Marjolijn, volgens mij heb je al bijna alles goed vertaald.
Ik lees:
de voorschreven comparanten
door d' overlijden
in qualite als voir
door thonisken
beckers aen be-
storven

Marjolijn zei op wo, 11/29/2017 - 12:03

Hoi Herman,

Hartelijk dank voor de reactie!
Ik had ook al gedacht aan "overlijden", maar ik vond de ruimte tussen het begin en eind van het woord een beetje lang: de v en de r kun je er wel uit opmaken, maar dat wordt dan wel een bijzonder opgerekte e. Maar nu ik er nog eens naar kijk kan het ook dat de schrijver een beetje om zijn eigen zwierige letters heen heeft gepend.

Ik denk dat je gelijk hebt, en dat er "aanbestorven" staat, al ziet die "s" er exact hetzelfde uit als alle andere q's in het document, en lijkt juist totaal niet op de s-en.

Fijn dat je hebt meegekeken, ik ben er erg blij mee. Er staat in principe dat ze in het bezit van het huis zijn gekomen middels het overlijden van Thonisken Beckers, en dat betekent voor mij dat ik weer een stap verder terug ben in het onderzoek naar een matrilineaire lijn, inclusief een vrij exacte locatie van waar deze Thonisken Beckers heeft gewoond.

Mocht iemand dit lezen en er een ander idee over hebben, dan hoor ik het graag, maar ik denk dat mijn raadsel bij deze is opgelost. :)

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.