Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Dagboek van oma

Dag forumleden,

Van de Koninklijke Bieb in den Haag, kreeg ik jullie adres. Mijn neef gaf mij onlangs het dagboek van onze oma (1887-1974). Oma was de geliefde mater familias van een groot Brabants gezin. Haar handschrift is regelmatig, maar vaak niet goed te lezen, ook vanwege het schuine schrift en het ontbreken van alinea's. Het zou fijn zijn om het dagboek over te typen opdat alle neven en nichten het kunnen lezen. Heeft iemand tips hoe we dat aan kunnen pakken? Dank voor de reactie, met vriendelijke groet, Myriam Schrover

Reacties (2)

Andreas zei op zo, 10/23/2022 - 12:45

Haar geschrift is, zoals je zelf zegt, heel regelmatig. Bovendien zijn de letters grotendeels individueel (=apart) neergeschreven, dus geen 'samengetrokken' woorden waarbij bepaalde letters nauwelijks opvallen.

Mijn tip: Begin er gewoon aan. Ieder handschrift is wennen, zelfs voor de meest ervaren onder ons. Laat je nooit afschrikken door het feit dat een handschrift op het eerste gezicht wat moeilijk lijkt. Gaandeweg zal alles vlotter leesbaar worden, dat beloof ik jou. Zijn er woorden waar je niet uit komt, dan kun je die hier altijd posten.

Wat betreft het ontbreken van alinea's: Je kan, om de leesbaarheid te verbeteren, zelf ingrijpen in de tekst. Leestekens bijvoegen (bvb komma's indien nodig;ook eventueel punten en hoofdletters om heel lange zinnen op te delen) en alinea's maken zijn makkelijke ingrepen met gunstig resultaat.

Myriam Schrover zei op di, 10/25/2022 - 15:28

Dank Andreas, ik ga je tips uitvoeren! Mocht ik ergens toch niet uitkomen, dan weet ik jullie zeker te vinden.

Groetjes van Myriam

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.