Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

clapbecken, clapbeeken..en het volgende woord....*****out

Alleaktenvrijwilligers wisten hier ook geen raad mee. Heeft iemand een idee waar het hier over gaat?!?  Het is een goede referentie voor Abraham Sacuto.  Google gaf me ook geen duidelijk antwoord

Reacties (4)

Andreas zei op ma, 06/28/2021 - 22:28

Clapbecken: keuze uit Glabbeek (B.), Clabecq/ Klabbeek(B.) of misschien zelfs Gladbeck (D.). Meer informatie over Abraham is nodig om dit op te lossen.

...outs: ik lees iets als Sammouts, maar weet geen raad met hetgeen achteraf over de a is geschreven; was dit een correctie, een toevoeging of nog iets anders? Het gaat in ieder geval over bepaalde handelswaar, als ik hetgeen verder staat goed interpreteer (ende andere goederen ...)

Die dubbele m kan natuurlijk iets anders zijn, maar ik zie niet direct de oplossing.

 

AntonS zei op ma, 06/28/2021 - 22:46

het lijkt me dat het gaat om de goederen waarin deze Sacuto 'lange jaren heeft genegotieerd en gehandeld'.

Wat een clapbecken is kan ik zo snel niet vinden in de woordenboeken, maar in deze inventaris van nagelaten goederen is er sprake van een ringetje met een clapbeck: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB16:001952001:00175

Het woord na clapbecken kan ik ook niet thuisbrengen...

René van Weeren zei op di, 06/29/2021 - 12:32

Het tweede woord zou wel eens stamhout kunnen zijn, zij het wat fonetisch weergegeven; deze term komt voor in diverse verkopingen, stamhout is daarbij het oude hout van de stam van de boom, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hakhout of sprokkelhout.

 

Klabbeekse diamanten zijn inderdaad een sterk op diamant gelijkend bergkristal: ‘stuk...bergkristal (gesteente, op diamant gelijkend, maar van ongelijk veel minder waarde) afkomstig van de plaats Clabbeke bij Brussel...valse diamant’ (WNT Klabbeek 3269; Klabbeker 3270)

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.