Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Brief uit Amsterdam 25? maart 1573 van admiraal Bossu tijdens het Beleg van Haarlem met het verzoek versterkingen te leveren om de Dijk bij Huis ter Hart te doorgraven?

Hallo allemaal,

 

Ik plaats eigenlijk nooit iets op een forum, maar ik zie dat hier mensen bij elkaar komen die gespecialiseerd zijn in het ontcijferen van o.a. oude handgeschreven brieven. Op dit moment ben ik als amateur bezig met een boekje over de Slag op het Haarlemmermeer en daarbij maak ik ook gebruik van brieven en boeken uit die tijd. Nu heb ik een brief geschreven in Amsterdam op 25 of 26 maart (XX6 of XXV Marty) 1573 tijdens het Beleg van Haarlem van de Graaf van Bossu aan Hopman Jacob Vinckenborch. Bron: Het Utrechts Archief, Stadsbestuur van Utrecht. 832: Tien brieven van den graaf van Bossu e.a. aan den hopman Jacob Vinckenborch, 1573-1579, NL-UtHUA_701_832_000004.jpg.

 

De Graaf van Bossu was admiraal van de Hollandse vloot onder de Spanjaarden en een hopman was de rang van een militair die aan het hoofd stond van een vendel of compagnie van huurlingen/ soldaten. Qua timing is de brief net geschreven, voordat er een belangrijke doorbraak was van de Spanjaarden/ Amsterdammers bij Den Hooghen Dijk bij het Huis ter Hart/ Hert in het huidige Halfweg. Daar doorgroeven ze de Dijk die het IJ van het Haarlemmermeer scheidde, waardoor de Spanjaarden met grotere schepen het Haarlemmermeer op konden komen. Dat hadden ze al een paar keer zonder succes geprobeerd. Bekend is dat op 29 maart, bij het krieken van de dag, een grote groep pioniers de opdracht had gekregen bij Halfweg de dijk door te steken, waarbij tweeduizend haakbusschutters hen rugdekking gaven. Op diezelfde dag slaagden de Spanjaarden erin op het Haarlemmermeer te komen. Dat even qua context voor deze brief.

 

Bijgevoegde brief zou informatie kunnen bevatten over het plan om den Hoogen Dijck (lees: Dyck te Esparenen (Spaarndammerdijk)) te doorgraven of een verzoek om versterkingen te leveren. Tot op heden is het mij niet gelukt om dit uit de brief te halen. Een aantal dingen kan ik er wel uithalen, zoals de datum en locatie van de brief. Verder lees ik onderaan de brief God zij met G. De brief begint met het noemen van de Graaf van Bossu als stadhouder en kapitein van Holland, Zeeland en Utrecht. Daarna dus iets van Dyck te Esparenen … te Hert te comen. Verderop nog iets met Hoy en dau wat zou kunnen duiden op het begin van de dag. Dat is de interpretatie die ik eraan gegeven heb. Verder is het voor mij abracadabra.

 

Nu is mijn vraag of iemand mij kan vertellen of mijn vermoeden klopt en deze brief inderdaad gaat over een verzoek om versterkingen. Ik ben heel nieuwsgierig of iemand mij meer kan vertellen over deze in prachtig handschrift geschreven brief.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ralph

Reacties (2)

René van Weeren zei op di, 03/22/2022 - 14:08

Dag Ralph,

Het gaat hier om een verzoek van admiraal Boussu aan een vriend om hem 30 huisluiden (boeren met eigen boerderij, dus geen pachters) te leveren om de dijk te repareren (waar jij Esparenen vermoedde te lezen). Het zal gezien de context om de dijk gaan die je noemde, al wordt er in deze tekst geen specifieke locatie genoemd.

 

D[e]n Grave van Boussu, heere van Beuvry,
stadthouder ende capiteyn, grave[n] over Holl[an]t,
Westvrieslandt ende Utrecht

Erntfeste lieve bijzundere. Alzoe wij om[m]e den dijck te repareren
zeecker getal van huysluyden te kort com[m]en, soe eis't dat wij begheren
dat ghij mergen vroech goets tijts bij malacaneren sult doen vergaderen
dertoch huysluyden versien met schuppen die wij daer toe moeten besigen,
dewelcke ghij ons sult schicken metten iersten voor 't logys, daer wij
geloegeert zijn met twaelff ogte derthien schulten. Erntfeste
lieve bijzudnere onssen Heere God zij met u. Uuyt
Amstelredam[m]e den XXVen martii 1573.

Goeden vriendt
[getekend: Maximilien de Boussu]

Ralph van der Lans zei op di, 03/22/2022 - 20:23

Beste René,

 

Geweldig dat je dit zo snel hebt kunnen vertalen! Het mag duidelijk zijn dat het een ware kunst is, want dit had ik er zelf werkelijk nooit uit kunnen halen. Zo zie je maar dat je soms ook hoopt ergens iets te lezen, zoals 'Esparenen' en 'te Hert/ Hart', terwijl het dus gaat om 'repareren' en 'te kort'. Voor mijn verhaal natuurlijk wel jammer, omdat ik gehoopt had dat de locatie aan zou sluiten. Destijds waren er bij Waterland bijv. ook vele dijken en ook de Diemerdijk was een belangrijke. Om welke dijk het ging wordt dus helaas niet duidelijk. Hoe dan ook nu is het in ieder geval helder welke strekking de brief heeft dus voor mij een raadsel opgelost. 

 

Hartelijk dank voor je tijd en moeite en vooral bijzonder om te zien dat je dit dus zo uit je mouw schudt!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ralph

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.