Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

betreft stamboomonderzoek familie Herwig/Harwijg, t.a.v. Geert Ouweneel

Beste Geert,

 

Mijn bericht heeft te maken met stamboomonderzoek, te weten onderzoek naar de herkomst van de Alblasserdamse/Schelluinense  familie Herwig/Harwig/Herrewig. Mijn excuses, maar kon verder nergens je contactgevens vinden, dus ik reageer daarom hier.

 

In een forum las ik enige tijd geleden dat het je onwaarschijnlijk leek dat  Maarten Joostz Herwig/Harwig (* ca. 1677) afkomstig zou zijn uit Vriezenveen. Je ging er eerder van uit dat er sprake was van een vader Herwig uit Rotterdam. Op basis van een DNA-match kan ik hierover een - denk ik - ophelderende uitspraak doen: ik ben een directe nazaat van deze Maarten Herwig (1677) en heb een DNA-match met een directe nazaat van een zekere Adolf Herwig uit Vriezenveen. Adolf en Maarten (1677) zijn volgens diverse stambomen op myheritage broers. De DNA-match is op geen enkele andere manier verklaarbaar, dus de match bevestigt de aanname dat deze tak van de familie Herwig uit Vriezenveen afkomstig is. Jouw Rotterdamse hypothese lijkt mij dus onjuist.   

Voor meer info kun je kijken op myheritage:

stamboom Zwartbol (account: Martha Zwartbol) 

stamboom Kluin, account Andre Kluin, deze stamboom is niet openbaar, hiervoor moet toegang gevraagd worden aan Andre Kluin.

 

Met vriendelijke groet,

Martha Zwartbol

Reacties (1)

Martha Zwartbol zei op ma, 07/11/2022 - 22:14

Beste Geert,

 

Vanmiddag heb ik je een berichtje gestuurd m.b.t. de herkomst van mijn verre voorvader Maarten Joostz Herwig(h) (ca. 1677-1726).  Zoals vermeld heb ik een argument dat er erg sterk voor pleit dat deze Maarten uit Vriezenveen afkomstig is, te weten: mijn DNA-match met Andre Kluin, verre nazaat van de familie Harwig uit Vriezenveen (er is sprake van getrianguleerde match, het gaat dus niet om  toevalstreffer, de match is ook van betrouwbare omvang). 

 

Nu zie ik op het internet diverse stambomen staan die aan deze Maarten de voorvader Maternus uit Rotterdam toeschrijven, met als bron: genealogie G. Ouweneel (o.a. te lezen in stamboom Wink en Schmalz) . Volgens mij zeg jij nergens dat Maternus echt de vader is van Joost, maar op deze manier lijkt dat er wel op. Zou je dus ergens in jouw database deze nieuwe info willen toevoegen? 

 

Nog even wat details, zodat je mijn bewering kunt checken:

Ik stam af van het echtpaar Maarten Herwigh (1677- ca. 1726) en Grietje Baan, te weten via hun zoon Joost (*1717-1809), vervolgens via: Gijsbrecht Joostzn (1753-1825) + Peternella Schitt > Joost Gijsbertsz (1780-1870) + Marya van Asperen> Gijsbert Joostz (1805-1833) + Cornelia de Kraai > Gerdina Zwartbol-Herwig (1831-1902) Gerdina Zwartbol-Herwig was de overgrootmoeder van mijn vader, Hendrik Zwartbol (1907-1973), dus mijn betovergrootmoeder.

Andre Kluin, met wie ik een dna-match heb, stamt af Adolf Harwig, broer van Maarten. Adolf wordt genoemd in de passage hieronder. Deze passage komt uit het artikel:  In memoriam Frans Harwig. In dit artikel is meer informatie te vinden over Johannes Harwig, de vader van Maarten Joostz Herwigh.  Heel interessant om hier even een kijkje te nemen Maartens oudste zoon heet Johannes, een latere zoon heet Joost. Ik ga er dus van uit dat vader Johannes de roepnaam ‘Joost’ had.   

Een van de eerste alinea’s uit het artikel over Frans Harwig (stamboomonderzoeker):

voorvaderlijn van Frans Harwig


Eerste Generatie
1. Johan(nes) HARWIG, geb. ca. 1650 in Gotha (Thuringen, Duitsland), beroep schoolmeester in Amsterdam, secretaris, procurator op 't Vrieseveen. Uit het archief te Amsterdam blijkt dat Johannes zich vanuit Duitsland, Gotha, in eerste instantie heeft gevestigd in Amsterdam. Dat was op 14 september 1677 toen hij werd ingeschreven te Amsterdam als "Johannes Herrewigh van Gota, schoolmeester". Hij trouwt (2) Maria Magdalena BOUDENS, 20 Mrt 1687 in Vriezenveen, geb. ca. 1660 in Kampen (dochter van Pieter BOUDENS), ovl. voor 1750. Johannes was eerder gehuwd met Jenneken Swams, geb. ca. 1650 (dochter van Jan Swams en Grietje Ten Kinckhuis), ovl. 20 Mrt 1685 te Vriezenveen.
In 1696 wordt het schoolmeesterschap van Johan Harwig mede overgedragen aan zoon Adolph Henrik die daartoe door zijn vader bekwaam werd gemaakt. Zoon Adolph Henrik was toen nog niet volwassen en het loon werd dan ook tot zijn 21e levensjaar aan zijn vader betaald. Later zal kleinzoon Gerhardus het schoolmeestersambt overnemen en dit ambt bekleden van 1758-1800. Hiermee hebben de Harwigs de schoolmeestersfunctie in Vriezenveen meer dan 100 jaar gedomineerd. 

 

Met vriendelijke groet,

Martha Lagendijk-Zwartbol

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.