Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Akte met Anthonis samuels , zoon van Samuel Jacobsz

Eerder ben ik geholpen met een akte over Samuel Jacobsz.

In de aktes in Vianen vond ik o.a. ook een uitkoopakte waarin zijn zoon Anthonis (die de stamboom van Vianen voortzet) en zijn (latere) vrouw Geertgen Bernts vernoemd worden.Wat ik begrijp is dat Geertgen weduwe is van jan Henrichs Snapper en ook kinderen met hem had. In 1633 wordt de volgende in lijn van van Vianen Christiaen in Utrecht geboren. Anthonis en Geertgen krijgen daarna. no 3 kinderen.

Zou het kunnen zijn dat de akte uit 1632 opgesteld is i.v.m. het hertrouwen van Geertgen Bernts?

Graag meer duidelijkheid hierover.

 

Reacties (4)

René van Weeren zei op do, 10/19/2023 - 00:50

Nog geen transcriptie, maar wel vast een antwoord op je vraag. Deze akte betreft inderdaad het vastleggen van het wettig erfdeel van de kinderen Henrick, Bernt en Jan Jansz, de kinderen uit het huwelijk tussen Geertgen Bernts en Jan Hendrickszen Snapper. Bij hertrouwen diende de hertrouwende weduwe/weduwnaar namelijk zekerheid te geven voor de kinderen dat zij te allen tijde recht bleven houden op hun erfdeel van de overleden ouder; dat kon middels notariële akte of via een regeling met de loklae Weeskamer. In deze akte beloven Geertgen en haar nieuwe echtgenoot Tonis Samuelzen elk van de drie zonen uit het eerdere huwelijk van Geertgen 1/3 van de erfenis van hun vader, groot 180 gulden, dus 60 gulden per kind, op het moment dat zij meerderjarig zouden worden (let wel: dat was destijds bij 25 jaar of bij trouwen). Een deel van dit bedrag zit overigens in een lopende obligatie van 106 gulden, die kleermaker Antonis Jacobzen bij Geertgen heeft lopen.

Jos van der Zee zei op do, 10/19/2023 - 09:31

Bedankt voor de zeer waardevolle informatie. Deze kennis draagt bij aan een verdere  “aankleding” van de stamboom van van Vianen.

Jos van der Zee zei op di, 11/28/2023 - 16:32

De strekking is duidelijk. Op de rechterpagina staat nog informatie betreffende Samuel Jacobsz , metselaar Vianen. Het is de vader van Antonis. Ik zou graag willen weten, wat zijn rol in deze akte is.

Alvast weer bedankt voor het verduidelijken.

René van Weeren zei op di, 11/28/2023 - 16:43

Samuel stelt zich borg voor de betaling van het geldbedrag aan de kinderen, groot 74 gulden. Als de moeder en stiefvader in gebreke blijven deze aan de kinderen te voldoen, wordt Samuel als eerste (principaal) verantwoordelijk gehouden om dit te betalen.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.