Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Afkortingen en Latijnse uitdrukking

Beste allen, 

 

In de conclusie op de rechterbladzijde worden twee afkortingen gebruikt, namelijk: "gem:" (zie regel 9 van onder) en "Xa" (zie: de onderste regel). Wat betekenen deze afkortingen?
Ook sluit de procureur af met de volgende Latijnse woorden: "aut alias zalutari". Wat betekent dit? (Met vriendelijke groet, wellicht?) 

Alvast bedankt en veel puzzelplezier ;) :)!!

Reacties (2)

René van Weeren zei op di, 06/01/2021 - 18:12

gem: = gemelde

De X is in dit geval geen X, maar de ampersand, het &-teken; je kunt het vergelijken met het gebruik van dat teken in de ondertekening; het is in combinatie met de a een veelgebruikte afkorting voor etcetera

De latijnse frase gaat nog even door op de laatste regel, de volledige uitdrukking is 'aut alias salutariter' en wordt meestal aan het einde van een juridisch document gebruikt waarbij de verzoeker of eiser na de hoofdeis deze formule gebruikt om aan te geven 'of anderszins ten gunste', daarmee de rechters in feite speelruimte gevend om van de eis af te wijzen en te kunnen uitwijken naar een andere straf die voor de eiser ook gunstig zal uitpakken.

 

Hanny en Margot zei op do, 06/03/2021 - 16:06

Beste René, 

Bedankt voor deze uitgebreide en zeer interessante uitleg! Wij leren hier enorm veel van :) ! Je uitleg hebben we netjes opgetekend in ons aantekeningenboekje!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.