Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

2 doopaktes

Ik vind in het online archief 2 doopaktes van hetzelfde kind, zelfde ouders en doopouders, zelfde datum maar in 2 doopboeken van de R.K. kerk. Was het een gewoonte om te dupliceren of is hier misschien sprake van iets anders?

Wat staat er op die aktes?

Reacties (4)

Ria van de Laak zei op di, 03/16/2021 - 01:02

en de tweede

Geert Ouweneel zei op di, 03/16/2021 - 09:39

In de hervormde kerk bestond het voorschrift om een dubbel doopboek bij te houden. Die twee boeken moesten op een bepaalde afstand van elkaar bewaard worden. Misschien is dat in de RK kerk ook zo geweest.

René van Weeren zei op di, 03/16/2021 - 14:45

Een ander optie is dat de pastoor (die soms meerdere kerken bediende) zelf een doopregister bijhield, van waaruit de inschrijvingen later werden overgenomen in een 'centraal' doopregister van de parochie. Maar dat kun je doorgaans achterhalen door de kenmerken van beide bronnen als geheel te vergelijken. Dat er sprake is van overname van gegevens van het ene in het andere register blijkt ook wel uit de vermelding Sola haec de fonte levavit = alleen deze [laatstgenoemde] heeft [de dopeling] uit de doopvont getild. In de andere versie is dit ook vermeld, maar zonder de woorden 'de fonte'.

Ria van de Laak zei op di, 03/16/2021 - 17:39

Opnieuw dank aan Geert en René

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.