Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

18e eeuwse graffiti tekst in mergel. Hulp gevraagd

Dag allen, 

Kan iemand mij helpen deze tekst te lezen/begrijpen?

Context: aangetroffen op een mergelsteen, in de zoldermuur van een oude hoeve. Vermoedelijk 18de eeuws owv de datum. Het blijft echter onzeker of de steen niet hergebruikt is en dat we een deel van de tekst aan de rechterzijde missen. 

Momenteel lees ik:

“DESE DUER EENEN VENGER DICK MEN LANCK D 13 M 17(2)5”

Alvast bedankt!

Reacties (4)

Leo zei op vr, 04/26/2024 - 00:03

Dit moet dan in Zuid-Limburg hebben plaats gevonden.

Patrick Reygel zei op vr, 04/26/2024 - 00:14

Gruitrode, Belgisch-Limburg

René van Weeren zei op vr, 04/26/2024 - 10:15

Het lijkt me dat je het goed hebt gelezen. Het lijkt een soort bouwaanwijzing voor een deur die een vinger dik zou moeten zijn. Maten op basis van lichaamsdelen waren zeker niet ongebruikelijk, denk maar aan voet, duim, el (van elleboog). Het tweede deel van de zin is mysterieuser: het woord men is wel bekend in de betekenis 'maar', maar dat is voornamelijk in Noord- en Noordoost-Nederland en dus hier minder waarschijnlijk. Het kan zijn dat de schrijver de lengte later nog ging toevoegen en dat uiteindelijk achterwege heeft gelaten. Een derde optie zou zijn dat Men Lanck op de een of andere manier de naam van de schrijver was, alhoewel me dat de minst waarschijnlijke optie lijkt. Het laatste deel vanaf de D lijkt me D[en] 13 M[ey/aert] 1725. Ik twijfelde nog of het 1705 zou kunnen zijn, maar vanwege het volledig ontbreken van enig ophaaltje links houd ik het op 1725. Kan dat kloppen met de bouwperiode van het pand?

Patrick Reygel zei op vr, 04/26/2024 - 11:57

Bedankt voor de reactie. Het gebouw werd gebouwd in de 16de eeuw en kan zeker in een latere fase verbouwd/hersteld zijn geweest. 

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.