Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

17e-eeuwse teksten transcriberen met Transkribus

Bij het internationale platform Transkribus is er nu een mogelijkheid om gratis en zonder inloggen zelf afbeeldingen van teksten uit de zeventiende eeuw te uploaden op https://readcoop.eu/model/dutch-xvii-century/ waar nu een zogeheten model voor Nederlands schrift vrij toegankelijk is. Verschillende Nederlandse en vele buitenlandse archieven dragen materiaal aan voor de training van de computer in Innsbruck die leiden tot verschillende modellen waarmee je teksten uit allerlei perioden en hoeken van Europa kunt gaan ontcijferen. De betrouwbaarheid van de computermatige ontcijferingen wisselt, maar is vaak aanzienlijk tot opmerkelijk groot.

Voor controle, aanvulling en eindredactie van transcripties blijft eigen ervaring en kunde nodig. Degenen die bijdrafen aan dit forum zullen niet stilvallen door deze tool, op zijn minst brengt het afwisseling en een glimlachg

Reacties (2)

Gilbert E. Vanblarcum zei op vr, 07/07/2023 - 06:48

LS.

Goed instrument. Wordt er via bijvoorbeeld voetnoten naar bronnen die de teksten in een politieke en sociale context beschrijven en/of onder dompelen om sociaal en historisch besef te vergroten en/of te verdiepen?

Otto Vervaart zei op wo, 07/12/2023 - 11:54

Beste Gilbert, Transkribus levert puur een transcriptie van oude teksten. Alle toelichting en uitleg over eventuele ingrepen als het oplossen van afkortingen wordt aan gebruikers overgelaten. Er zijn intussen bijna twintig Nederlandse "modellen" op Transkribus, ook voor getypte bronnen, zie https://readcoop.eu/transkribus/public-models/, inclusief een soort gecombineerd model voor schrift uit verschillende perioden, The Dutchess I, https://readcoop.eu/model/the-dutchess-i/..

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.