Met de nodige vraagtekens:
scepenen Turc Waell que burghemeesteren recomparant d’opidanum Jan van Lit Janssen van Driell actum 26 decembris 86 stilo Bommelem?
Met de nodige vraagtekens:
scepenen Turc Waell que burghemeesteren recomparant d’opidanum Jan van Lit Janssen van Driell actum 26 decembris 86 stilo Bommelem?
Tim,
kun je de link naar deze akte geven of een hele bladzijde uploaden.
Dit is nogal moeilijk te ontcijferen en meer tekst helpt dan
m vr gr
An
Bedankt voor je hulp Herman.
. Alleen is 't nog niet duidelijk voor mij.
An, de link is
https://hdl.handle.net/21.12108/3D530B1468684CA3B5D163FFE452F936
Hi Tim,
nu is het een stuk duidelijker. De schepenen zijn Ghiere en Waell. Wat er voor burgemeester staat ben ik nog niet uit. Dan receperunt (= hebben ontvangen). d' opidanus ( burger / poorter). Morgen kijk ik even verder, als er tenminste niemand mij voor is
m vr gr
An
Hi Tim,
Dit keer vollediger:
Scepenen Ghiere (en) Waell (?) burghemeesteren receperunt d opidanum Jan van Lith (en) Jans van Driell, Actum 26 decembris 86 stilo Bomelensis???
De schepenen Ghiere en Waell (?) burgemeesters hebben ontvangen van de burgers / poorters Jan de Lith en Jans van Driell op 26 december 86 Bomelensis? stijl. ( dit heeft te maken met het feit dat in dit boek de kerststijl wordt gebruikt en deze vermelding daar dus van afwijkt)
m vr gr
An
Paar kleine aanvullingen, die echter aan de inhoud zoals door An beschreven niets veranderen:
- de tekst met het eerste teken is: ... q[u]od burghim[agist]r[e]s...
- de Bommelse stijlaanduiding heeft te maken met de overgang van de Juliaanse naar de (nu nog bij ons in gebruik zijnde) Gregoriaanse kalender. Zaltbommel en Buren waren steden die op het grondgebied van Gelre lagen, maar zich in 1575 feitelijk verbonden met de gewesten Holland en Zeeland en zich dus eigenlijk afsplitsten van Gelre. In Holland, Zeeland, de Zuidelijke Nederlanden en het gebied dat nu Limburg is stapte men in 1582-1583 over, in de overige gewesten, waaronder Gelre, maakte men deze overstap pas in 1700-1701.
Nou An en René, hartelijk dank voor jullie lezingen en aanvullingen.
Dus 't lijkt erop dat er niet sprake is van 1 persoon genaamd Jan van Lit Jansen van of tot Driel maar 2 personen en mischien wel een koppel?
Was Gelre hetzelfde gebied als Gelderland toen met Doesburg en Arnhem of een apart gebied?
Beste Tim, het gaat volgens mij om één persoon: Jan van Lith Janss. van Driel. Er staat in opidanum, enkelvoud, bovenaan de pagina staat het meervoud in opidanos (f. 334r). Als je de plaatsnaam van de jaarstijl geheel uitschrijft staat er stilo Bomelensi. Het gewest Gelre bestond uit vier kwartieren, het vierde, Opper-Gelre, deels gelegen in het huidige Limburg, de rest van het gewest viel samen met het huidige Gelderland.
Otto, dank voor je bijdrage! Ik ga dit verder uitwerken.
Top
Tim
zei op woensdag 21 juli 2021 - 22:05