Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Verzoek transcriptie akte Vrijenban uit 1513

Wie wil voor mij de volgende akte transcriberen zie ook de link: publiekswebsite Delft - Detail Enkelvoudige beschrijving Delft, als het goed is moeten jullie de afbeelding van de fotoscan kunnen zien maar voor de zekerheid hier nog de verdere specifieke informatie over de akte:

Inventarisnummer: 183
Beschrijving: Stukken betreffende verwerving en verhuring van drie morgen land in Vrijenban
Periode: 1476 en 1513.
Uiterlijke vorm: 3 charters; 1 transfix
Status: Inventarisnummer is gescand, origineel niet aanvraagbaar
Aantekening: charternrs: 3142-3144 N.B. Regesten 78, 80, 126; aanvragen als charternrs 3142-3144.

 

Ik kijk uit naar jullie transcriptie! Alvast bij voorbaat hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Reacties (8)

Otto Vervaart zei op do, 04/10/2025 - 17:27

Beste Jermaine, over een paar woorden twijfel ik, maar de rest lees ik als volgt:

Burgermeesteren scepenen ende rade der stede van Delf oirconden dattie? kerckmeesters van der nieuwer /
kercken binnen onser stede bij consent ende goetduncken van ons hebbben vercoft den zeven getijden in der /
kercken voirsc. die helfte van desen drie morgen lants in allen maniren ende voirwerden als dese /
doirsteken brief inhout ende die kerckmeesters voirsc. loven bij consent ende goetduncken van ons /
den zuwen? met den voirn. die helfte van dese drie morgen lants te waren als recht is alle dinck /
sonder argelist in kennisse der wairheit hebben wij onser stede zegel ten saken an desen brief ge- /
hangen upten iiiien dach in novembri int jair onsheren m.cccc. zes ende tseventich

Jermaine van der Meer zei op vr, 04/11/2025 - 00:15

Dag Otto, super bedankt voor je transcriptie!! er staan op die pagina schijnbaar nog 2 andere aktes,c waaronder de volgende

 

1476, 17 mei,

-           Adriaen Jansz

-           Symon Jansz

-           Willem Heynricxz

compareren als erfgenamen van hun broer Pieter Jansz. 

Pieter had in zijn testament de kerkmeester en de getijdemeesters van de Nieuwe Kerk te Delft de helft besproken van 7 morgen land in de Vrijenban (dat nu door Jan Gorysz gepacht wordt).

De erfgenamen zijn met de vertegenwoordigers van de kerk overeengekomen welke helft laatstgenoemden krijgen: 3 morgen land gelegen in 32 morgen (de rest is van Willem van Woude, Margriete Willem Muyszdr en Ghysbrecht Willemsz).

Namens de erfgenamen wordt deze akte gezegeld door Adriaen van de Horn Dircxz en Vranck Claesz. (met dank aan Denis Verhoef voor de transcriptie) 

Als ik me niet vergis Otto moet bovengenoemde transcriptie dezelfde zijn als de 2e akte die ik je nu toestuur, klopt dit Otto? Zou jij eventueel de transcriptie die Denis voor me had opgesteld wellicht nog wat kunnen verfijnen? Ik heb namelijk het idee dat het de akte ietwat kort en bondig heeft samengevat? 

Het moet dus in alle 3 de aktes om 7 morgen grond in Vrijenban gaan, Dhr Verouden oud voorzitter van de situeert deze 7 morgen op de grens van Pijnacker daar waar de Oude Leedeweg en de Zuideindsewg samenkomen.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer zei op vr, 04/11/2025 - 00:17

Dag Otto en hier zie je de 3e akte, zou je me hier eventueel ook nog een transcriptie van kunnen geven? In ieder geval alvast een fijn weekend toegewenst!!

Je antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Otto Vervaart zei op vr, 04/11/2025 - 09:39

Beste Jermaine, gisteren heb ik alleen de eerste foto die je meteen had bijgevoegd bekeken, vandaag heb ik minder tijd om ernaar te kijken, misschien dat ik in het weekend tijd vind, er zijn vast ook andere bezoekers op dit forum die willen en kunnen helpen. In mijn transcriptie van inv.nr. 3142 gaat het puur om een stedelijke bevestiging van de verkoop van het perceel.

Jermaine van der Meer zei op vr, 04/11/2025 - 16:29

Oh kijk maar of je in het weekend tijd en zin hebt om er nog eens n keer naar te kijken, het zonneke brand ook heerlijk, in ieder geval bij ons in Tilburg dus daar zou ik zeker ook van genieten!! Nou word het mij niet duidelijk maar als ik me niet vergis Otto hebben de kerkmeesters van de 7 getijden de 3 morgen grond die in 1476 werd geschonken aan diezelfde ghetijdenmeesters? weer doorverkocht aan de stad Delft dan, of vergis ik me nou? 

In ieder geval super bedankt voor al je hulp tot nu toe!

Met vriendelijke & warme Brabantse groet,

Jermaine Vander Meer

Otto Vervaart zei op ma, 04/14/2025 - 16:36

Dag Jermaine, helaas kwam ik in het weekend niet toe aan transcriberen! Hier even een tussenstand: het gaat om drie verschillende oorkonden. Oorkonde nr. 3143 uit 1476 betreft inderdaad de drie erfgenamen die een regeling treffen voor de helft van de drie morgen uit het testament van hun overleden broer Pieter. De derde oorkonde, inv.nr. 3144 uit 1513, is een akte over de huur door Jan Goriszoon  - al genoemd in 1476, oorkonde 3143 - van deze drie morgen van de sancmeesteren . Het perceel wordt in deze akte enkel gesitueerd in de vrije ban, zonder verdere precieze belendingen. De betaling van de huur moet plaatsvinden op de markt te Voorschoten en Valkenburg of hooguit veertien dagen later. Dit gegeven is wel suggestief voor de ligging.

In oorkonde inv.nr. 3142 bevestigt de stad Delft de verkoop van de helft van de drie morgen door de kerkmeesters aan de getijdemeesters. Ik kan niet beloven dat ik deze week alsnog  met complete transcripties kom...

Jermaine van der Meer zei op di, 04/15/2025 - 05:20

Hey Otto! Dat is hellemaal niet erg joh, ik wil je in ieder geval alvast super bedanken voor al je fantastische hulp tot nu toe, het heeft me namelijk al super veel verder geholpen!! Verder kunnen we wel degelijk vaststellen welk perceel het moet zijn, ik ben namelijk de organisatie van Dhr Verouden vergeten te vermelden. Hij was namelijk oud-voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Genealogie en hij wees me erop dat dit perceel ter hoogte van de Oude Leede moet hebben gelegen!!

Als het goed is zou je het kaartje moeten zien van Pijnacker omstreeks 1400 en anders kun je het zien in de link: Afbeelding17-1.jpg (491×440) waarbij je ziet dat de landerijen met kleine rode spikkeltjes bij Vrijenban hoorde, hetgeen wat dus heel specifiek is!!!

Verder moet er specifiek op de markten van Voorschoten en Valkenburg betaald worden want als we het noordelijkste stukje van Vrijenban op de Pijnackerse kaart van 1400 bekijken dan komt dit overeen met de huidige wijk Vrijenban in het noorden dat toen al grensde aan Rijswijk en de nog steeds bestaande wijk in Noord-Delft grenst nu nog steeds aan Rijswijk!!

Maar dan is dit nog steeds gek want als we gaan kijken naar de huidige grens tussen Rijswijk en de Delftse wijk Vrijenban dan komt dit in het niets in de buurt van de plaatsen Voorschoten en Valkenburg.

Nu is de vraag waarom deze gekke constructie? Waarom hellemaal naar de omgeving Leiden moeten gaan voor het betalen voor gronden in de omgeving van Delft?

Nou dat is heel simpel Otto ik denk dat men dus aan de abdis van Rijnsburg moest betalen, en ik denk dat Rijnsburg zelf niet echt een marktfunctie had en het voor de mensen uit de omgeving van Delft het handigste was als de abdis niet naar Delft wou komen om hun pacht of andere betalingen te geven op de markt in Voorschoten en Katwijk!!

En er is maar een perceel dat voldoet hieraan namelijk ongeveer te hoogte van de Zuideindseweg 124 te Delfgauw nabij de Oude Leede, want precies hier liep de grens tussen Vrouwenregt, en nu hoor ik je denken Otto van maar er lag ter hoogte van het centrum van Delft toch ook een Vrouwenregt dat inderdaad nog steeds een bestaande straat is....

Dat klopt ook hier had de abdis van Rijnsburg bezittingen, doch zij deed dit volgens de link: publiekswebsite Delft - Detail Archief Delft in 1466 van de hand (archiefnummer 151, Ambachtsheerlijkheid, van 1795-1798 municipaliteit, vanaf 1798 gemeente Hof van Delft) aan de stad Delft waarna het gebied dat overbleef buiten de Oostpoort samen met Ackersdijck een ambacht ging vormen vandaar de naam: Vrouwenregt & Ackersdijck. Overigens lag het stukje Vrouwenregt dat de abdis in 1466 verkocht veel zuidelijker als het huidige adres Vrouwenregt, dit voormalige gebied van de abdij van Rijnsburg lang namelijk nu ongeveer waar de Zuidwal en de Lange Geer samenkomen!! 

Ook leest men in de link dat het voor de bewoners van de ambachten zelf ook niet altijd makkelijk was om te bepaalden in welk ambacht zij nou woonde, ik denk dus dat deze 3 morgen dus precies op de grens van Vrijenban met Vrouwenregt (en Ackersdijck) moet hebben gelegen!!

Overigens ben ik zo geinterseerd in dit gebied omdat hier de oudste stamouders van de familie Van der Meer (waar ik mijn achternaam aan mag ontlenen) vandaan komen

Eerder kwam ik niet verder als het onderzoek dat Verbeek deed naar de familie Vermeer en waar hij bleef hangen:

I. AELBRECHT ARENTSZ., geb. 1520 of eerder, ovl. voor 14-8-1584,
wonende in het Noorteynde van Berckel, met landbezit
aan de Berkelse Oostmeer.
 Tr. NEELTGEN JANSDR.
Kinderen, voor zover bekend:
1.Arent Aelbrechtsz., volgt IIa.
2.Jan Aelbrechtsz., volgt IIb.

Mijn vaderlijke lijn gaat verder via Jan Aelbrechtsz, want zijn kleinzoon (getrouwd met Maritje Jans Vuyck) gaat zich namelijk Jansz Van der Meer/Vermeer noemen!!

Alleen toen ontdekte ik cruciale informatie in de stamboom Jacobs-Schumacher:

22704 Aernt *;
tr.
22705 Machtelt (Matgen) Claesdr. **, ovl. na 21 okt. 1563 (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov.
1563);
tr. 1e kw. 22704;
tr. 2e (NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563) voor [1553] (NA, archief van de Staten van
Holland 1445-1572, nr. 571, fol. 13v) Symon Jansz.

** Moeder van kw. 11352 blijkens NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563.

En met de tekst "Moeder van kw. 11352 blijkens NA, archief van het Hof van Holland, nr. 1677, akte van 14 nov. 1563." word dus bedoeld dat zij de moeder van Aelbrecht Arentsz was, die namelijk eveneens in de stamboom Jacobs-Schumacher word genoemd en wel onder het nummer kw. 11352:

11352 Aelbrecht Aer(n)tsz., ovl. tussen 1561 (NA, archief van de Staten van Holland 1445-1572, nr. 1222, kohier van 2 juni 1562, fol. 30v, 36, 36v-37, 38v, kohier van 30 sept. 1562, fol. 28, 33v, 34-34v, 36) en 7 juli 1577 (GA Rotterdam, voormalige gemeente Berkel en Rodenrijs, rechterlijk archief, nr. 24); tr. 11353 Neeltgen Jansdr., begr. Berkel geref. 14 aug. 1613 (GA Rotterdam, voormalige gemeente Berkel en Rodenrijs, oud archief, nr. 489, fol. 44). De Nederlandsche Leeuw, jg. 101 (1984), kol. 76 Ons Voorgeslacht, jg. 61 (2006), p. 302 Link: XIV.pdf

Ik ben a.d.h.v. bovenstaande informatie van de stamboom Jacobs-Schumacher tot de conclusie gekomen dat Machtelt eerst met Aernt/Adriaen/Arent Jansz getrouwd moet zijn geweest en na de dood van deze stamvader van mij rond 1544 met diens broer Symon Jansz (deze staat dus hierboven vermeld in de stamboom Jacobs-Schumacher) was hertrouwd!!

En de akte van 1476 versterkt dit De Adriaen Jansz en Simon Jansz worden hier inderdaad broers genoemd en het ziet er heel sterk naar uit dat zij inderdaad land verkopen nabij de Oude Leende wat inderdaad vlak bij het Oostermeer lag (dit meer was toen nog niet ingepolderd!!)

Al denk ik wel dat Adriaen Jansz en Simon Jansz toch zeker wel veel ouder moeten zijn geweest als Machtelt Claesdochter:

REPERTORIUM OP DE LENEN VAN DE
HOFSTAD TE HONTSHOL, 1253-1770 kom ik bij leen 8 (weliswaar gesplitst) zowel Aert Jansz als Machteld Claes tegen:

25-3-1464: Wouter Gerritsz., neef van - en na overdracht door Dirck Willemsz. met zijn
oudste zoon Willem Dircxz.
23-7-1475: Boudewijn Gerritsz.
10-2-1482: Gerrit Boudijnsz.
7-3-1506: Joris Boudijnsz.
10-10-1507: Dirck Heynricxz.
..-7-1534: Bette Claes Willemsdochter, weduwe van Jacob Dircxz. hulde door haar zwager
Aernt Jansz. te Maeslant.

..-.-1...: Maerten Outsiersz. wielmaicker.
6-10-1541: Zent Jan Poelen na overdracht door Mairten Ziersz. wielmaicker. (26-9-1547: en
belast het leen met een rente van 6 lb hollands per jaar ten behoeve van Dirck Pieter Aemsz.
als gildemeester van het Sint Adriaengilde te Naeldwijck.).

Het leen 8 gesplitst in 8A en 8B.
8A. Een huisje met erf naast het huis van Zent Jansz., strekkende van de Heerweg 5
roeden westwaarts 2½ roede breed met de halve sloot aan de westzijde en 2 roeden
1½ voet breed met de halve sloot aan de oostzijde.
..-.-1...: Cornelis Claesz. na overdracht door Cent Jansz. Poelen.
6-5-1553: Quirina Cornelisdochter te Naeldwijck, hulde door Jan Jorisz. aldaar, bij dode van
haar vader Cornelis Claesz. en draagt het leen over aan Machteld Claesdochter, hulde door
Lenaert Jorisz.
4-6-1580: Lenert Lenertsz. in de Ketel bij dode van zijn tante Machtelt Claesdochter en draagt
het leen over aan Dirck Aemsz. te Naeldwijck.
2-3-1584: Cornelis van Reynegom, rentmeester te Naeldwijck, na overdracht door Dierick
Aemsz.
..-.-1610: Cornelis van Reynegom krijgt het leen ten vrij eigen.

Bron: Microsoft Word - 1972-149Hontshol.doc

Ik denk dus dat Verbeek hellemaal niet zo verkeerd zit met zijn schattingen dat Aelbrecht Arentsz rond 1520 geboren moet zijn, en ik vermoed dat zijn moeder rond 1500 geboren moest zijn en zo rond de 20 moet zijn geweest toen zij zwanger raakte!!

BINGO!!!!

Item Marritgen Jan Symonsz. gehuyert vande gethienmeesters (= getijdenmeesters) tot Delft 11 m. den hoop voir 6 L. groot Vlaems. Noch den selfden gehuijert van Frans Pietersz. tot Berckel 5 m. ende 2 h. lants den hoop voir 29 LH. Noch die selfde 16 m. haer eygen toebehorende getaxseert die margen voir 3,5 car. gld.

Dit kan natuurlijk geen toeval zijn en naar mijns inziens moet Marritgen Jansz haar goederen die zij huurde van de getijdenmeesters ook op de Oude Leede gelegen hebben, ik denk zelfs dat dit gronden waren die vroeger van haar vader waren en wellicht zelfs nog van Pieter Jansz afkomstig zijn en die zij nu weer huurde!! Ik denk alleen niet dat zij een dochter van Machteld Claesdochter was maar wellicht van een andere vrouw maar dat weet ik niet zeker haar vader word ook in het kohier van van 1544 vermeld:

Item Symon Jansz. gehuijert van Leendert Vranckesz. tot Berckel 3 m. ende 2 h. den hoop voir 21 LH. Noch den selfden gehuijert van Aelbrecht Aertsz. tot Berckel met zyn evenknien 7,5 ende 4? h. die margen voir 3,5 LH. Noch den selfden 13 m. ende 4 h. zyn eygen toebehorende getacxseert die margen voir 4,5 LH. Noch den selfden 18 m. zyn eygen toebehorende eensdeels verdolven getacxseert die margen voir 3 LH. Noch den selfden 5 h. lants zyn eygen toebehorende getacxseert den hoop voir 2 car. gld.

Sijmon Jansz. op die Lee sijn woninck is groot ontrent 30 m. 1 h. an 4 perceelen.

Dit kan toch geen toeval meer zijn, Simon Jansz die zijn woning precies op de grens moet hebben gehad met Vrijenban en Vrouwenregt & Ackerdijck en net binnen de kohieren van Berkel viel!!

Stel dat Arent Jansz (de broer van Simon Jansz) bij de akte van 1476 zo'n 18 tot 20 jaar was dan moet hij dus ergens tussen de 60 en 64 zijn geweest toen Machtelt zwanger van hem raakte, op zich kan dit gewoon hoor want ik heb onlangs van mijn moederskant Van Kuijk) dat de vader van haar betovergrootopa al 54 toen hij nog een kind kreeg!!

 

Overigens word in de link van het gemeentearchief van Delft m.b.t. het Hof van Delft het volgende vermeld: 

"De schouw van de wegen en wateren in alle ambachten rond Delft geschiedde door de schout van Hof van Delft met enkele gezworenen van Hof van Delft en enkele schepenen van de stad Delft. Herhaaldelijk probeerde de schout van Vrijenban dit recht via een proces voor het Hof van Holland aan zich te trekken. Zo voerde Pieter Janszoon, schout van Vrijenban, in 1470 een proces tegen zijn collega Gerijt Jacobszoon in Hof van Delft.[33] Hij stelde dat hij het schoutambt gepacht had ‘mit allen zijnen toebehoeren’ waaronder de schouw van wateren en wegen. Gerijt Jacobszoon verweerde zich door te stellen dat de schout van Hof van Delft altijd de schouw in de ambachten Vrijenban, Vrouwenregt, Poortland, Ruiven, Abtsregt, St. Maartensregt, Biesland, een deel van Pijnacker, Harnas en Hof van Delft gedaan had ‘zoe lange dat geen memorie van menschen ter contrarie ie gedenken en was’. "

Waarbij ik dus denk dat Pieter Jansz weer een oudere broer moet zijn geweest van Adriaen Jansz en Simon Jansz, dus chronologisch zou het allemaal precies moeten kloppen!! Het proces van Pieter Janszoon tegen Gerijt Jacobs was ook nog eens in1470 dus 6 jaar voor zijn dood, dus ook dit moet dus precies koppen!!

Ik ben dus hard op weg om de ouders om de ouders van Adriaen Jansz, Simon Jansz en Pieter Jansz te vinden!!

Ik kijk uit naar je reactie!!

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Otto Vervaart zei op wo, 04/16/2025 - 16:47

Beste Jermaine, je kunt bij jouw onderzoek terecht steunen op al eerder verzamelde kennis. De abdij Rijnsburg zal ongetwijfeld met de betaaldatum te maken hebben. De identificatie van het perceel lijkt me te kloppen, al heb ik weinig weet van de topografie aan deze kant van Delft. Via Topotijdreis, https://www.topotijdreis.nl probeer ik nu zicht te krijgen op de situatie. In inv.nr 3143 worden wel nog een aantal namen genoemd bij het perceel, het zou kunnen dat dit de gebruikers van belendende percelen zijn, maar dat staat er niet bij. Helaas heb ik nu verder geen tijd...

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.