Overslaan en naar de inhoud gaan

Winnaars Paleografiewedstrijd 2020 bekendgemaakt

Wedstrijd oude handschriften transcriberen afgesloten

In januari 2020 vond de online voorronde voor de Wat staat daer? Paleografiewedstrijd plaats. Aan de voorronde deden bijna 300 mensen mee. Omdat de finale met 50 deelnemers in Het Utrechts Archief vanwege corona moest worden afgelast, zijn nu de twee beste paleografen met de hoogste score in twee categorieën (tot en met 25 jaar en vanaf 26 jaar) aangewezen als winnaars. Degenen met de daarop volgende hoogste scores krijgen een eervolle vermelding.

De online voorronde voor de Wat staat daer? Paleografiewedstrijd vond plaats in januari 2020. Deze wedstrijd in het lezen en transcriberen (uitschrijven/vertalen) van oude handschriften werd georganiseerd door de deelnemende archiefinstellingen aan de online oefentool voor het lezen van oude handschriften Wat staat daer?.

De online voorronde startte, heel toepasselijk, op de Internationale Dag van het Handschrift (23 januari 2020) en eindigde op 20 februari. Bijna 300 deelnemers transcribeerden via de website van Wat staat daer? enkele oude handschriften. Een kwitantie van de Nederduits Gereformeerde kerk te Ovezande uit 1684, de akte waarin graaf Floris V verklaart Haarlem schadeloos te houden in 1280 en een getuigenverslag over kwaadsprekerij en ‘vleselijke conversatie’ uit 1763 moesten ontcijferd worden.

De vijftig beste kandidaten werden uitgenodigd om aan de finale deel te nemen. Die zou plaatsvinden op 14 maart 2020 in Het Utrechts Archief. De finalisten mochten zich laten vergezellen door supporters, waarvoor een mooi programma was georganiseerd. In de tussentijd zouden de finalisten zich buigen over drie pittige oude handschriften, die ze binnen een bepaalde tijd moesten lezen en transcriberen. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van all round performer Rick de Leeuw en verder bestaande uit Geertrui van Synghel (Huygens ING KNAW) en Jan Burgers (UvA), zou zich over de resultaten buigen en de winnaars van de eerste en tweede prijs bekend maken. De twee beste paleografen en de twee ‘runners-up’ konden mooie geldprijzen winnen. Toen kwam corona...

Winnaars

Nadat de finale was uitgesteld tot december, moest ook die helaas worden afgelast vanwege aanscherping van de coronamaatregelen.

Nu zijn de twee beste paleografen met de hoogste score in twee categorieën aangewezen als winnaar. De winnares in de categorie tot en met 25 jaar is Emma D'haene uit Lauwe (Vlaanderen) en de winnaar in de categorie vanaf 26 jaar is Paul de Wit uit Amsterdam. De finalisten met de daarop volgende hoogste score krijgen een eervolle vermelding. Alle vijftig finalisten zijn hiervan op de hoogte gesteld.

De winnaars waren blij verrast.

Promovenda Emma: “Wel héél leuk om te horen dat ik uiteindelijk eerste ben geëindigd. Onverwacht! Ik besloot mee te doen omdat ik het als een mooie uitdaging zag. Eens nagaan hoe ver ik stond op vlak van mijn paleo-skills, zeg maar. De basis van die skills heb ik geleerd tijdens mijn opleiding Geschiedenis (KU Leuven), en mijn opleiding Archivistiek (Vrije Universiteit Brussel). Daarna heb ik een kleine twee jaar voor het Rijksarchief gewerkt (Kortrijk en Gent). In november 2019 begon ik aan mijn doctoraat over vroegmoderne kermissen (KU Leuven). De oefeningen op Watstaatdaer.nl zijn ook gewoon leuk om te doen. Ik probeer mijn Zeeuwse vriend via die oefeningen ook wat paleo-skills aan te leren, maar er is nog wat werk aan de winkel...”

Ook oud-docent Grieks en Latijn Paul was verheugd: "Ik ben werkzaam geweest als docent Grieks en Latijn in het voortgezet onderwijs. In die hoedanigheid heb ik veel ervaring opgedaan met het ontcijferen van beroerde handschriften. Ik vond het zonde om daar na mijn pensionering niks mee te doen."

Emma en Paul, van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat!

 

Eervolle vermeldingen

De finalisten met de direct daarop volgende score krijgen een eervolle vermelding.

De eervolle vermeldingen bij de categorie tot en met 25 jaar zijn: Irene van Dijk en Menna Rempt.

De eervolle vermeldingen in de categorie vanaf 26 jaar zijn: Jean Bastiaensen, Henk Dalebout, Paul de Kievit, Andrea van Leerdam, Bas Lems, Anton Schuttelaars en Aline Vermeulen.

De finalisten met een eervolle vermelding konden deze afsluiting ook waarderen. Een van hen schreef: "Corona heeft inderdaad helaas roet in het eten gegooid voor de finale. Maar desondanks wil ik jullie graag nogmaals bedanken voor het organiseren van een uitdagende voorronde. Ook wil ik jullie graag complimenteren over jullie prachtige website waarop ik in korte tijd vele malen beter heb leren transcriberen dan ik anders voor mogelijk had gehouden. [...] En inderdaad, dat hopelijk over een aantal jaar een nieuwe wedstrijd kan worden georganiseerds met een spetterende finale zoals jullie voor ogen hadden."

Ook aan de finalisten met de eervolle vermeldingen onze hartelijke felicitaties!

Van de overige finalisten kregen ook we aardige reacties. Eén van het schreef: "Bedankt voor uw bericht en jammer dat de finale niet door kon gaan. Dat ik toch nog bij de beste 50 bij de voorronde behoorde, stemt mij tot vreugde. [...] Heel erg bedankt voor jullie enthousiaste activiteiten betreffende de paleografie. Er zal best veel werk verzet zijn!! Voor mij en anderen een stimulans om door te gaan!!"

Uiteraard eveneens onze felicitaties voor de overige finalisten. Zij behoorden van de bijna 300 deelnemers aan de paleografiewedstrijd tot de 50 beste!

Uijtgesprooken

De winnaars krijgen een prijs en alle finalisten krijgen een ludieke herinnering aan de Wat staat daer? Paleografiewedstrijd: een mondkapje met daarop een deel van een van de teksten uit de voorronde, waaruit het woord uijtgesprooken prominent naar voren springt. 
We hopen in de nabije toekomst weer een paleografiewedstrijd te organiseren, wellicht in samenwerking met de Vlaamse collega’s.

De Paleografiewedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door het GO Fonds en het NOT Fonds.