SCHRIFT-URE 2022 - Paleografiewedstrijd / Prijskamp oud schrift lezen

SCHRIFT-URE 2022

Paleografiewedstrijd / Prijskamp oud schrift lezen

Wie wordt de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?

Hou je van geschiedenis of ben je als student of stamboomonderzoeker een kei in het ontcijferen van oude handschriften? Dan hebben we goed nieuws! Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht, dat dit jaar 900 jaar stadsrechten viert.

Paleografie (het kunnen lezen van oude handschriften) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nu professioneel met geschiedenis bezig bent of gewoon graag historische documenten ontcijfert, álle kenners van oud schrift uit Vlaanderen en Nederland krijgen nu de kans om zich te meten tijdens deze wedstrijd.

Iedereen kan deel nemen. Er zijn twee leeftijdscategorieën voorzien, 25+ en 25-, speciaal voor studenten en jongeren. De digitale voorronde vindt plaats op www.watstaatdaer.nl. Deze start op maandag 16 mei en eindigt op donderdag 16 juni om 16.00 uur. Meld je hieronder aan.

Op zaterdagmiddag 1 oktober heeft de finale plaats in de EXPO (het publiekscentrum) van Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel 'Beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland'. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen (het is een prijskamp!): € 500,- voor de winnaar en € 250,- voor de tweede. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.

Meedoen aan deze toets