Trouwinschrijvingen in het Latijn

Van wieg tot graf
Als je trouwde voor de katholieke kerk maakte de pastoor daar een aantekening van in het trouwboek van de parochie. Hij deed dat in het Latijn.

Wie zwijgt stemt toe

Van wieg tot graf
Het huwelijk tussen Johannes Pauli en Anneke van der Schans vindt plaats ondanks het feit dat de moeder van de bruid geen toestemming heeft gegeven.

Heilige wandel

Van wieg tot graf
Wat te doen als je een onwettig kindje hebt gekregen, het wilt laten dopen, maar de vader in alle toonaarden blijft ontkennen dat hij ooit iets met je te maken heeft gehad? Dan trek je zelf maar het...

Vrouwengratie op het schavot deel II

Van wieg tot graf
Gered door de vrouwe, wordt er geen tijd meer verspild. Op het schavot waar zojuist nog een onthoofding plaats zou vinden, wordt nu voor het toegestroomde publiek een volwaardige huwelijksceremonie...

Vrouwengratie op het schavot in 1651

Van wieg tot graf
Het zal je maar gebeuren. Op het moment dat je terechtgesteld wordt valt een vrouw voor je op de knieën. Huilend bid en smeekt ze het gerecht om met je te mogen trouwen. En het heeft nog effect ook!

Aangespoeld lijk

Van wieg tot graf
Hoewel Nederland niet deelneemt aan de Eerste Wereldoorlog, doet de Eerste Wereldoorlog wel Nederland aan. Zo spoelt in Zandvoort in 1917 het lichaam aan van een zwarte Zuid-Afrikaan, één van de...

Bindingsangst

Van wieg tot graf
Deze fijngevoelige dame uit Utrecht durft in 1785 niet in het huwelijksbootje te stappen. Het vooruitzicht alleen al maakt haar bijkans krankzinnig.

Moord op graaf Floris V

Van wieg tot graf
Je wordt vermoord en een jaar later haalt je zoon je logeerspullen op. Het overkwam graaf Floris V in 1296. Dit liet hij onder andere achter op zijn logeeradres in Utrecht.

Doop van een 20-jarige allochtoon

Van wieg tot graf
De dominee van Tilburg doopt de knecht van president-schepen Bles.

Pagina uit een doopboek

Van wieg tot graf
De pastoor van de parochie van Tilburg schrijft netjes in het Latijn de dopelingen met hun ouders en peter en/of meter in een boek.

Levenloos aangegeven

Van wieg tot graf
Commissaris der Koningin Van Voorst tot Voorst reist langs stad en land en luistert naar wat er speelt in zijn provincie. In Waalwijk hoort hij over het hoge aantal levenloos geboren kinderen.